Karadenizi kahverengi kokarcadan samuray arılar koruyacak
ÇevreKARADENİZ BÖLGESİNDEKİ TARIM ÜRÜNLERİNE VERDİĞİ ZARARLA ÜRETİCİLERİN KORKULU RÜYASI HALİNE GELEN KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİNE KARŞI SAMURAY ARILARI KULLANILACAK. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, AMASYA’NIN DA ARALARINDA OLDUĞU 33 RİSKLİ İLDE TOPLAM 150 BİN SAMURAY ARISININ DAĞITIMINI PLANLANIYOR. BİYOLOJİK MÜCADELE İÇİN AMASYA’DA BİN SAMURAY ARISI DOĞAYA SALINDI.
Karadeniz Bölgesi’ndeki tarım ürünlerine verdiği zararla üreticilerin korkulu rüyası haline gelen kahverengi kokarca böceğine karşı samuray arıları kullanılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Amasya’nın da aralarında olduğu 33 riskli ilde toplam 150 bin samuray arısının dağıtımını sürdürüyor. Biyolojik mücadele için Amasya’da bin samuray arısı doğaya salındı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde üretildi
Türkiye ve Avrupa’ya Asya’dan yayılan kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele için Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarında üretilen bin samuray arısı Amasya’da doğaya salındı. Tarım ürünlerine verdiği zararla bilinen kahverengi kokarcaya karşı Amasya’yı küçük samuray arıları koruyacak.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, bölgede başta fındık olmak üzere tarımsal ürünlere zarar veren kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısı ile biyolojik mücadele için laboratuvarda samuray arıları üretti. Kahverengi kokarcanın yumurta larvalarına kendi yumurtasını bırakan samuray arıları, böylece zararlının çoğalmasını engelliyor.
Amasya’da tedbir amacıyla bin samuray arısı dağıtıldı
Bu zararlının Türkiye’de 2017 yılından itibaren görülmeye başlandığını, riskli olan 33 il arasındaki Amasya’da ise izine rastlanmayıp tedbir amacıyla bin samuray arısı dağıttıklarını belirten Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, “Samuray arıları çok küçük. Ama görevleri önemli. Kahverengi kokarca zararlısının popülasyonunu engelleyecek” dedi.
Kahverengi kokarcanın meyve ve sebzeler için tehdit oluşturduğunu anlatan Çetin, “Samuray arıları sayesinde biyolojik mücadele yapacağız. Herhangi bir ilaç kullanmayacağız” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir