© Baykuş Haber

Karsta geline süslü koç gönderme geleneği sürüyor

KARS'TA GELİNE 'SÜSLÜ KOÇ GÖNDERME GELENEĞİ' SÜRÜYOR(KARS-İHA)

Kars'ta, Kurban Bayramı'nda gelin adayına "süslenmiş koç gönderme geleneği" sürüyor. Bu gelenek, Kars'ın en işlek caddelerinden Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi'nde bulunan Yasemin Çiçekçilik'e getirilen kurbanlık koçlarla yaşanıyor.

Koçlarını getiren vatandaşlar, burada koçlarını özenle süsletiyorlar. Geline koç gönderme geleneğini sürdüren çiçekçi Tacire Yolaçan, "Kars'ın güzel adetlerinden birisi. Her yıl Kurban Bayramı'nda gelinlerimize mutlaka kurban gönderilir. Koçlar süslenir, herkes imkanları doğrultusunda koça takılar takar, gönderir. Harika bir adet." dedi.

Kars'ta, Kurban Bayramı'nda nişanlı çiftlerin nişanlılarına süslenmiş koç gönderme geleneği devam ediyor. Nişanlı gençler aldıkları koçları çiçekçilerde süslettikten sonra koçlarıyla nişanlılarının evlerine gidiyor. Önce koçları baştan aşağı süsleyen gençler, ardından koçların boynuzlarına bilezik veya altın takarak nişanlılarının ailesine teslim ediyorlar. Bayram günü kesilen ve kavurma yapılan kurban eti, nişanlı kızın komşuları davet edilerek ikram ediliyor. Bu gelenek, Kars'ta sevgi ve dayanışmanın güzel bir göstergesi olarak yaşanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER