© Baykuş Haber

Kastamonu sel: Azdavay ilçesinde yüzlerce ev sular altında kaldı

Kastamonu'nun Azdavay ilçesi son üç yıl içinde üçüncü kez sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. İlk olarak 11 Ağustos 2021'de büyük bir yıkım yaşayan Azdavay ilçesi, 24 Haziran 2022'de de sel felaketiyle sarsıldı. Bugün ise son üç yılda üçüncü kez sel felaketiyle baş başa kalan bu ilçede yüzlerce ev sel suları altında kaldı. Bu zorlu anlarda vatandaşlar, eşyalarını sel sularından kurtarmak için büyük çaba harcadılar. Evlerin bahçeleri de sular altında kalarak adeta bir göle döndü.

Kurtarma ekipleri, iş makineleriyle tıkanmış noktalarda yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Azdavay'da evler, iş yerleri ve camiler sel sularının altında kalırken, vatandaşlar büyük mağduriyet yaşadılar. Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Azdavay ilçesine gelerek hasar tespit çalışmalarını sürdürüyorlar.

Sel sularının evlerini bastığı bir vatandaş olan Nermin Kansız, "Her yıl bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Evimiz su altında kaldı. Buna bir çare bulunmasını istiyorum. Her gün korku içerisinde uyuyoruz. Artık uyumayız da. Evimiz mahvoldu. Yeniden yapacak gücümüz yok. Asıl yapılması gereken yerlere çözüm bulunsun" dedi. Eşiyle birlikte sel suları arasında kaldığını belirten Safiye Hodancı ise, "Komşumuzun mevlidi vardı, ona gitmiştik. Eve geri döndüğümüzde sudan geçemiyoruz. Paçalarımızı sıvadık ama yine geçemedik. Eşim bacaklarından rahatsız, onu güvenli bir yere bıraktım, taksiyle tekrar eve geldim. Ondan sonra içeri girebildik. Bahçemiz tamamen su altında kaldı" şeklinde konuştu.

Sel felaketiyle üçüncü kez karşı karşıya kalan Muharrem Çelebi ise, "Sel, üçüncü kez başımıza geldi. Dere yatağı düzenlemesi yapılmadı, ayrıca üst bölgeler de düzenlenmedi. Yağmur yağdığında böyle bir duruma düşüyoruz. Üçüncü kez sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Allah sonumuzu hayır etsin. Çayın suyu düşmezse, buradaki su da düşmez. Çaydaki su azalmalı ki, bizim buralardaki su çekilebilsin. Evim su bastı, içeri kadar girdi. Eşyaları yeniden almıştık, ancak tekrar hepsi zarar gördü" şeklinde konuştu.

Araçların sel suları tarafından sürüklendiğini belirten Barış Çelebi ise, "Birkaç yıl önce Bozkurt'ta sel felaketi yaşandı. O yıl sel Azdavay ilçesine de zarar verdi. Daha önceki selde durum daha kötüydü, şimdi amcamın evinden geliyorum. İnsanlar evlerindeki eşyaları üst katlara taşımaya çalışıyor, ancak bu sistem çözüm getirmiyor. Su buradan 3-4 gün boyunca gitmiyor. Tek çözüm vidanjörün gelmesi. Vidanjörle su çekilmeli. Bir sonraki şiddetli yağışta burası yine aynı duruma düşecek. Yine insanlar sokaklarda mahsur kalacak ve mağduriyet yaşayacaklar. Can kaybının olmadığını düşünüyorum, ancak mal kaybı yaşandı. İnsanların değerli eşyaları ve araçları zarar gördü. Sel suları tarafından sürüklenen araçlar bile oldu" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER