Kastamonu Üniversitesi öğretim görevlisi Haberalın yedinci kitabı yayımlandı
EğitimKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ’NDE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLARAK OLAN AKADEMİSYEN VE YAZAR HİKMET HABERAL’IN YEDİNCİ KİTABI YAYINLANDI.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak olan akademisyen ve yazar Hikmet Haberal’ın yedinci kitabı yayımlandı.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde görevli öğretim görevlisi Hikmet Haberal’ın bir süredir tabiat turizmi üzerine çalıştığı yedinci kitabı yayımlandı. 2016 yılından itibaren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere çeşitli kurumlarla tabiat turizmi alanında master planları hazırlayan Haberal, bu süre zarfında yaptığı çalışmaları bir kitap haline getirdi. Haberal, yayımlanan kitabını Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine de bağışladı.
Kitapla ilgili bilgi veren Haberal, “2016 yılından itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne illerin tabiat turizmi master planlarını yapmaya başladım. Halen devam etmekteyim. Ülkemizin toprak bütünlüğü açısından korunan alan yüzölçümü çok büyük bir coğrafyayı kapsamaktadır. Deniz, kum, güneş üçgeninden ve gelişen ve değişen toplum yapısı sebebiyle ve pandeminin etkisiyle insanların büyük kısmı tabiatla iç içe olmayı tercih etmeye başladı. Bende bunu araştırarak, bilimsel olarak akademiye katkı sağlaması açısından da bu kitabı yazmaya karar verdim. Kitapta kendi çalışmalarımız ve kendi öğrencilerimizle yapmış olduğumuz tabiat etkinliklerini ve turizm türlerini çeşitlendirerek anlatılmaktadır. Kitap günden güne tabiatın içerisinde yok olan kaynak değerlerinin araştırılmasını ve sürdürülebilirlik çerçevesinde bu elemanların tabiat turizmi ürününü nasıl zenginleştirebileceğini açıklamaktadır” dedi.
Kitabın bir ilk olduğuna değine Haberal, “Kitabın içeriklerine bakıldığında; Kültür ve Turizm Bakanlığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, Tarım ve Orman Bakanlığını üniversitelerin turizm fakültelerini, meslek yüksekokullarını, ormancılık bölümü, yaban hayatı bölümleri, kültür il müdürlüklerini, valilikleri, kalkınma ajanslarını ilgilendiren bugüne kadar yazılmamış ve yayınlanmamış bir kitap olarak literatüre kazandırmış olduk. İnşallah ilgili kamu ve özel kurumlar devreye girerler ülkemizin hizmetine sunulmasında katkıları olur” diye konuştu.
Kitapta yer alan önemli ana başlıklarla ve bölümlere de değinen Haberal, “Tabiat ve tabiat turizmi kavramları, tabiat turizmini oluşturan kaynaklar, tabiat turizminin ortaya çıkışı ve tarihi gelişimi, tabiat turizmi misyon farklılaşması ve bölgesel kalkınma, tabiat turizminin ülke ekonomisine etkileri, tabiat turizmi çeşitleri, korunan alanlar ve tabiat turizmi uygulamaları, korunan alanlarda turizme olan ilginin artmasının sebepleri, korunan alanlarda tabiat turizmi faaliyetleri için öneriler ve tabiat turizmi SWOT analizi gibi başlıklar ve bölümler yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
Haberal’ın 2013 yılında Kalkınma Bakanlığının koordinasyonunda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ve “Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi” isimli kitabı Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği tarafından bastırıldı. 2015 yılında da “Turizmde Alternatif; Ekolojik Turizm-Doğa Turizmi-Kırsal Turizm-Yayla Turizmi” ile “Turizmde Kültürel Miras-Rize” , 2016 yılında da “Yaşayan Kültür doğu Karadeniz; Trabzon-Rize-Artvin” (Türkçe-İngilizce-Arapça) ile “Rize Vadileri ve Yaylalar” (Türkçe-İngilizce) ve 2019 yılında ise “Rize-Pazar (Athena) Tarih Kültür Turizm” kitapları yayımlandı.
İlginizi Çekebilir