© Baykuş Haber

Kastamonu Üniversitesinde Mevlananın izleri konuşuldu

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “SANAT BULUŞMALARI-4” ETKİNLİĞİ ÇERÇEVESİNDE “TOPRAKLA ATEŞİN SEMASINDA MEVLANA” KONULU SÖYLEŞİDE KONUŞAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN DOÇ. HİKMET SERDAR MUTLU, MEVLANA’YI SERAMİK SANATIYLA İŞLEYEREK HEM DÜNYAYA HEM DE GELECEK NESİLLERE AKTARMAYI AMAÇLADIĞINI SÖYLEDİ.

Kastamonu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Sanat Buluşmaları-4” etkinliği çerçevesinde düzenlenen söyleşide konuşan Doç. Hikmet Serdar Mutlu, Mevlana’nın Türk-İslam kültürünün dünyaya tanıtılmasındaki önemini anlattı.


Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen “Sanat Buluşmaları-4” etkinliği kapsamında İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Hikmet Serdar Mutlu, “Toprakla Ateşin Semasında Mevlana” konulu söyleşide öğrenciler ve sanatseverler ile buluştu. “Sanat Buluşmaları-4” etkinliği çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda gerçekleştirilen “söyleşide Doç. Dr. Mutlu, Mevlana’nın günümüzde önem kazanan kişisel gelişim konusundaki deneyim ve çözüm önerilerini zengin anlam dili ile asırlar öncesinden insanlığa sunduğunu ifade etti. Batının "Rumi" olarak bildiği Mevlana’nın Rembrandt, F. Smith Fraust Zanaro gibi sanatçılara ilham kaynağı olduğunu belirten Doç. Dr. Mutlu, İbrahim Çallı, Hüsamettin Çelebi gibi sanatçıların da Mevlana’yı örnek aldığını söyledi.


Mevlana eserlerinde Kur-an’ı Kerim hadis ve tasavvufla beslenen düşüncelerini yerli ve yabancı insanların ilgisini çekecek kadar tazelikte anlatarak Türk-İslam kültürünün dünyaya tanıttığını söyleyen Doç. Dr. Mutlu, Mevlana’nın insanların dünyalarının zenginleşmesine, bilgilerin uygulanmasına ve düşüncelerini günümüz bilimine uyarlanmasına imkan taşıyan bir ileri görüşlü model kişilik özellikleri taşıdığını kaydetti.


Doç. Dr. Mutlu, yaptığı seramik çalışmalarında kişisel ve toplumsal gelişim sürecini Mevlana’nın öğretilerinin renklerle harmanlayarak sanatseverlere sunduğunu dile getirdi. Mevlana’yı konu almasındaki sebepleri sıralayan Doç. Dr. Mutlu, “Mevlana’yı konu almamızdaki sebep, milli kültürümüz olan Türk-İslam tasavvufundaki bütün dünyanın tanıdığı bir şahsiyet olmasıdır. Mevlana ile ilgili öğretilerini seramik çalışmalarında birlikte yoğurarak semazenler ve kainatın yaradılışı ile ilgili kişilerle ilgili çeşitli söylemlerini hayal etmek, soyutlayarak seramik çalışmasına yansıtmış bulunmaktayım. Büyükşehirlerde özellikle Ankara ve İstanbul gibi yerler ile Bosna-Hersek’te bu göstermiş olduğumuz eserleri sergiledik. 150 parçalık bir koleksiyon oluşturduk. Bu 150 parçalık koleksiyonu sergilerde bir kısmını hediye olarak verdik, satışa yönelikten ziyade. Mevlana’yı seven kişiler, Museviler, Hristiyanlara gönül hoşnutluğuyla bu eserlerimizi vererek Mevlana’yı daha iyi tanımalarını sağladım. Amacımız milli kültür ve değerlerimizden yola çıkarak Batı’ya sürekli taklit yerine kendi değerlerimizi çağdaş sanat boyutunda tasarım ilkeleriyle yoğurup Mevlana’yı gelecek nesillere ulaştırmak” şeklinde konuştu.


“Sanat Buluşmaları-4” etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen söyleşide konuşan Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Erol Yıldır ise 2023-2024 akademik yılında değerli sanatçılar ile öğrencileri bir araya getirmekten ve etkinliklere gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sanat buluşmaları etkinliklerinin sanata ve sanata ilham olan doğanın canlandığı bahar aylarında da devam edeceğini ifade etti.


Söyleşinin sonunda Prof. Dr. Yıldır, Doç. Dr. Mutlu’ya plaket ve çiçek takdim etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER