Kıkırdaklı balıkların 3’te 1’inin nesli tehdit altında
GenelMehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- DOĞAL Hayatı Koruma Vakfı (WWF)-Türkiye’nin çalışmalarına göre; iskeletleri tamamen kıkırdaktan oluşmuş balıkların koşulları değişmezse, 3’te 1’i bu yüzyılın sonu gelmeden okyanus ve denizlerden silinecek. 1282 türle temsil edilen kıkırdaklı balıkların 391’i tükenme tehdidi altında yaşıyor.
WWF-Türkiye'nin çalışmalarına göre, tamamen kıkırdaktan oluşan balıkların nesli, koşullar değişmezse bu yüzyılın sonuna kadar büyük bir tehdit altında. WWF-Türkiye Danışmanı Hakan Kabasakal, köpek balıkları, kemane, çarpan balıkları, vatozlar, irinalar, folya balıkları, deniz kartalları ve sıçan balıkları gibi tamamen kıkırdaktan oluşan balık türlerinin 3'te 1'inin tükenme tehdidi altında olduğunu belirtti. Kabasakal, bu türlerin yaklaşık yüzde 70'inin aşırı avcılığa maruz kaldığını vurguladı.
Bugün itibarıyla kemikli balıkların 34 binden fazla türle kıkırdaklı balıklara göre büyük bir üstünlüğe sahip olduğunu açıklayan Kabasakal, Türkiye'de tespit edilen kıkırdaklı balık türü sayısının 74 olduğunu ifade etti.
Kıkırdaklı balıkların yüzde 32,6'sının tükenme tehdidi altında olduğunu belirten Kabasakal, bu rakamın Data Deficient (Veri Yetersiz) türleri dahil edildiğinde yüzde 37,5'e yükseldiğini söyledi. Her üç kıkırdaklı türden birinin neslinin tehlikede olduğunu ve bu tükenişin büyük ölçüde aşırı avcılıktan kaynaklandığını vurguladı.
Kıkırdaklı balıkların korunmasına yönelik olarak Kabasakal, sürdürülebilir avlanma seviyelerinin benimsenmesi, nesli tükenme riski altındaki türlerin korunması için etkili balıkçılık düzenlemelerinin acil olarak yürürlüğe konması gerektiğini belirtti. Ayrıca hedef dışı avı azaltmaya yönelik teknolojilerin geliştirilmesi, kıkırdaklı balıkların zarar görmeden taşınması ve geri bırakılmasını sağlayacak önlemlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir