© Baykuş Haber

Kıraç topraklar için geliştirilen 2 yerli buğday tokumu yüzleri güldürdü

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN KIRAÇ TOPRAKLAR İÇİN GELİŞTİRİLEN ‘TANER’ VE ‘SELÇUKLU’ İSMİ VERİLEN BUĞDAY TOHUMLARI İLK KEZ ÇAL BELEVİ MAHALLESİ’NE EKİLDİ. YAPILAN İNCELEMELERDE TOHUMLARIN BÖLGEYE ADAPTE OLDUĞU GÖRÜLDÜ.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen 'Taner' ve 'Selçuklu' adlı buğday tohumları, kıraç topraklarda başarılı bir şekilde ekildi. Bu özel buğday tohumları, ilk kez Çal Belevi Mahallesi'nde 10 dekarlık bir alanda ekildi ve yapılan incelemeler sonucunda bu tohumların bölgeye adapte olduğu gözlemlendi.

Denizli Tarım Orman İl Müdürlüğü ve Tarım Orman Çal İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından sürekli denetlenen bu buğday çeşitleri, kurak bölgeler ve iklim değişikliklerine dayanıklı olmalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle aşırı yağışlara rağmen diğer buğday türlerinde görülen sorunlar Taner ve Selçuklu tohumlarında yaşanmıyor.

Çal İlçesi Belevi Mahallesi Muhtarı Mustafa Yanık, Taner ve Selçuklu buğdaylarından dekarda 400 ile 450 kilo civarında verim beklediklerini ifade ederken, Tarım Orman Çal İlçe Müdürü Aydoğan Gürcan ise bu çeşitlerin olumlu sonuçlar verdiğini ve 400 - 500 kilogram arasında verim beklediklerini belirtti.

Bu başarılı deneme ekimi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yerel tarımı ve çiftçileri desteklemeye yönelik çabalarının bir örneği olarak göze çarpıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER