Kiraz ve vişneyi bu sinekten koruyun
ÇevreERZİNCAN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNCE KİRAZ VE VİŞNELERE GELEN SİNEKLERLE MÜCADELE DÖNEMİNİN BAŞLADIĞINI BELİRTEREK GEREKEN TEDBİRLER KONUSUNDA ÇİFTÇİLERİ UYARDI
Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kiraz ve vişne üreticilerine yönelik sineklerle mücadele sezonunun başladığını belirterek çiftçilere gerekli tedbirleri alma konusunda uyarılarda bulundu.
Müdürlük tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Kiraz sineği, 4-5 mm boyunda, parlak siyah göğüs ve göğüsün uç kısmında sarı renkli üçgen biçiminde bir yapıya sahiptir. Kışı toprakta pupa halinde geçirir. Sıcaklık, nem, yağış ve yere bağlı olarak Mayıs ayının ilk haftasından itibaren erginler çıkış yapar. Erginler çıkıştan 1- hafta sonra meyvelere yumurta bırakmaya başlar. Yumurtası süt beyazı renktedir. Larvası beyazımsı krem renkte olup, olgun larva yaklaşık 4 mm boyundadır. Larva meyve etinde beslenerek gelişir. Olgunlaşan larva pupa olmak üzere toprağa geçer. Pupası fıçı şeklinde saman sarısı renkte ve 4 mm boyundadır.
Kiraz sineğinin zararı en fazla orta ve geççi çeşitlerde görülür. Erkenci çeşitlerde zarar görülmez. Salgın yıllarda zarar oranı yüzde 80'e kadar çıkabilir. İhracatta zarar toleransı sıfırdır.
Çiftçilerin alabileceği önlemler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Hasat yapılırken ağaç üzerinde meyve bırakmamak.
- Dökülen kurtlu kirazları toplayarak derin çukurlara gömmek.
- Sonbaharda toprak işlemesi ve yabancı ot temizliği yapmak.
- Kiraz bahçeleri tesis ederken erkenci çeşitlerle geççi çeşitleri karıştırmamak.
- Yabani kiraz ve hanımeli gibi konukçuları kiraz üretim bölgelerine dikmemek.
Mücadelede iki yöntem önerilmektedir:
- Biyoteknik Mücadele: Kiraz sineğinin düşük ve orta popülasyonlarında kullanılır. Kiraz bahçelerine "görsel yapışkan tuzak+amonyak kapsülü" asılarak kiraz sineği izlenir ve takip edilir. Bu yöntemle kimyasal kullanmadan kitlesel tuzaklama yapılır.
- Kimyasal Mücadele: Farklı çeşitlerin bulunduğu bahçelerde kiraz sineğinin ilk erginlerinin yakalandığı gözleme dayalı bir yöntemdir. Bahçede bulunan en erkenci çeşidin sarımsı pembe (ben düşme) döneminden, orta mevsim çeşitleri pembemsi sarı ve sarı renkte; geççi çeşitlerde ise sarımsı yeşil, diğerleri yeşil olduğu renkte olduğu dönemde "görsel sarı yapışkan tuzak amonyak kapsülü" asılarak izlem yapılır. İlaçlama tuzaklardaki ilk ergin görüldükten sonra yapılır. Genellikle bir ilaçlama yeterli olur, ancak gerektiğinde ikinci bir ilaçlama yapılabilir.
Kiraz ve vişne üreticileri, bu önlemlere dikkat ederek sineklerin zararına karşı mücadele edebilirler."
İlginizi Çekebilir