© Baykuş Haber

Kocaeli’de topraksız tarım çalışmasında olumlu sonuç alındı

Dinçer AKBİR-Nazım Özgün ERBULAN/DARICA(Kocaeli),(DHA)- KOCAELİ’nin Darıca ilçesinde, Darıca Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası tanıtıldı. Olumlu sonuç alınan topraksız tarım projesiyle ilgili konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bu bir yönüyle küresel iklim değişikliğine ve dirençli şehirlere yönelik de çok ciddi yenilikçi bir proje olma yolunda kentimizden ortaya konmuş ciddi bir yenilik olacak” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Darıca Kaymakamlığı ve Darıca Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Darıca Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası, bugün Darıca ilçesindeki bir etkinlikle tanıtıldı. Programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yelda Özden Çiftçi, bölgedeki çiftçiler ve davetliler katıldı.

Proje kapsamında bir dönümlük uygulama sahasında gerçekleştirilen çalışma, Türkiye'de bulunan volkanik cüruflar kullanarak organomineral topraksız tarımı teşvik ediyor. Bu sistem, bitkilere besin eriyiği ile organik gübre karışımını veriyor ve bitkinin ihtiyacı olan kısmını aldıktan sonra süzülen eriyiği tekrar bitkiye veriyor. Serada Marvelance, Torry, Climbo, Altess gibi çeşitlerin yanı sıra ata tohumlarından yetiştirilen siyah, pembe, mor ve çeri domates olmak üzere toplam bin 950 fide dikimi gerçekleştirildi. Aralık ayına kadar hasat yapılması planlanıyor ve 40-50 ton arasında verim bekleniyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, projenin özelliklerini paylaşarak, cüruf kullanımının yerli olduğunu ve ithal kokopite alternatif sağladığını vurguladı. Ayrıca, cüruf ile yapılan üretimin kokopitten farklı olarak uzun yıllar kullanılabildiğine dikkat çekti. Projede ayrıca su ve gübre kullanımında avantajlar elde edildiğini ve verimde önemli artışlar sağlandığını belirtti.

GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yelda Özden Çiftçi, volkanik cüruf ile yapılan tarımın sürdürülebilirliğine vurgu yaparak, yağmur sularının toplanıp geri dönüşümünün yapıldığını ve sıfır atık teknolojisinin kullanıldığını açıkladı. Bu proje, çevre dostu bir yaklaşımla tarımın geleceğine dair önemli bir adımı temsil ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER