© Baykuş Haber

Konya Ovasında hasat sezonu öncesi rekolte beklentisi arttı

TÜRKİYE'NİN TAHIL AMBARI OLARAK BİLİNEN KONYA OVASINDA ŞUBAT AYINA KADAR YAĞIŞLARIN DÜŞÜK OLMASI KURAKLIĞA KAPI ARALAMIŞTI. ZAMAN ZAMAN ETKİLİ OLAN YAĞMUR YAĞIŞLARININ REKOLTE ARTIŞINA OLUMLU KATKI SAĞLAYACAĞI TAHMİN EDİLİRKEN, HASAT DÖNEMİNDE BİR GECİKMENİN OLMAMASI ÖN GÖRÜLÜYOR.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak kabul edilen Konya Ovası, Şubat ayına kadar süren düşük yağışlar nedeniyle kuraklık endişesiyle başladı. Ancak zaman zaman etkili olan yağışlar, rekolte umutlarını artırdı. Yağışların rekolteye olumlu katkı sağlayacağı tahmin edilirken, hasat döneminde herhangi bir gecikme yaşanması beklenmiyor.

Konya'da tarım arazisi olarak kullanılan yüz ölçümünün yüzde 67'si bulunuyor. Ancak 2023 yılının başlarına kadar düşük yağışlar nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılan bu ovada, Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağmur, rekolte umutlarını yeniden canlandırdı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, bu döneme kadar yaşanan yağış eksikliği nedeniyle kuraklık endişesi olduğunu belirtti. Ancak Nisan ve Mayıs aylarında gelen yağışların durumu olumlu yönde etkilediğini söyledi. Hububat hasadının kıraç bölgelerde 40-45 gün sonra başlamasını beklediklerini ifade etti.

Kırkgöz ayrıca fazla yağışların hastalıkları da beraberinde getirdiğini ve çiftçilerin bu konuda tedbir aldığını belirtti. Bu dönemde mantar ve pas hastalıklarının öne çıktığını ifade etti.

Hasadın gecikmeyeceğini ve verimlerin iyi olacağını öngören Kırkgöz, geçen yılın fiyatlarının bu yıl da yüksek olmasını beklediklerini ve rekoltenin artmasını umduklarını dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER