Konyada 8.3 milyon dekar mera alanında hayvancılığa büyük destek
ÇevreKONYA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ DURAN SEÇEN
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da yaklaşık 8.3 milyon dekar alan mera alanı olarak kullanılıyor. Kullanılan bu alanlarda mera ıslah çalışmalarını anlatan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, mera alanlarındaki ıslah çalışmaları ile kaba yem bitkisinin tohumunun üretildiğini söyledi.
Konya’da yaklaşık 8.3 milyon dekar alan mera alanı olarak kullanılıyor. Kullanılan mera alanları ise hayvan yetiştiriciliğine büyük destek sağlıyor. Konya genelinde 8 farklı mahallede mera ıslah projesi yaptıklarını anlatan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, “Konya genelinde 8.3 milyon dekarlık bir mera alanımız var. Tabii meralar küçükbaş hayvancılığımızın olmazsa olmazları. İlimiz genelinde 3 milyon 50 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var. Bizim hem il olarak coğrafyamız, toprak yapımız, yetiştirilen bitki çeşitliliği, mera alanlarımız, yağış kuşağı derken bunlar küçükbaş hayvancılığa oldukça uygun. Konya ilimiz bakanlığımızca küçükbaş hayvancılık yapılabilecek iller arasında değerlendirildiği için biz de bu alanlarda hem mera alanlarımızın otlatma kapasitesini artırabilmek hem de kaba yem ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla meralarımızda ıslah çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu ıslah çalışmalarındaki amacımız, küçükbaş hayvancılığın ihtiyaç duyduğu kaliteli kaba yemin karşılanması, meralarımızın ot veriminin arttırılması, aynı zamanda merada ıslah çalışmalarıyla birlikte bu çalışmaların yürütüldüğü dönemlerde insanlara yem bitkisi tohumu dağıtmak suretiyle de kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Şu an Konya genelinde 8 farklı mahallede mera ıslah projesi yapıyoruz. Buradaki ıslah projelerindeki amacımız, vejetasyonu zarar görmüş meralarımızda uygun bitkilerle alanları doldurmak. Yine çiftçilerimize tohum desteği sağlayarak kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. 8 farklı mahallemizde mera ıslah projemizi uygulamış oluyoruz. Hayvancılığın, küçükbaş hayvancılığın olmazsa olmazı meralarımız, dolayısıyla ilimizde de çok büyük mera alanlarımız var 8.3 milyon dekar civarında, bu alanlarda da ıslah çalışmalarımızı hızla yürütüyoruz" dedi.
"Meralarımız bizim için çok kıymetli"
Meraların herkes için çok önemli olduğunu belirten İl Müdürü Seçen, "Meralarımız bizim için çok kıymetli. Bu hepimiz için önemli. Tüm çalışma yapılan mahallelerde ve o mahallelerde yaşayan insanların hayvanlarını otlatması açısından, işletmelerin karlarını arttırmak açısından, işletmelerin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılaması açısından meralarımız çok önemli. Dolayısıyla bu alanlarda münavebeye uygun olarak üreticilerimizin, çiftçilerimizin hayvanlarını otlatmalarını istiyoruz. Bir taraftan da bu alanları kullanan vatandaşlarımızın vejetasyona zarar vermemelerini istiyoruz. Biz de bu noktada mera ıslah projeleriyle hem sıvat (hayvan su içme oluğu) yapımı hem bitkilendirme çalışmaları hem de tohum dağıtımı suretiyle meralarımızdaki otlatma baskısını engellemeye çalışıyoruz. Tabii bu konuda da çiftçilerimizin dikkatli olmalarını isteriz, çünkü onlar hepimizin kamu ortak malı. Dolayısıyla meralar hepimizin ortak değeri. Hayvancılığımız için çok önemli bir nokta meralarımız. Dolayısıyla hep birlikte korumalıyız meralarımızı” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir