© Baykuş Haber

Kosova Başbakanı Kurti: “Sırbistanın öne sürdüğü şart, AB temsilcilerinin tutumuna dönüştü”

KOSOVA BAŞBAKANI ALBİN KURTİ, SIRBİSTAN İLE AVRUPA BİRLİĞİ (AB) ARA BULUCULUĞUNDA YÜRÜTÜLEN BELGRAD-PRİŞTİNE DİYALOG SÜRECİ KAPSAMINDA KATILDIĞI TOPLANTININ ARDINDAN YAPTIĞI AÇIKLAMADA, “OHRİ ANTLAŞMASI’NIN UYGULANMASINA İLİŞKİN BİR YOL HARİTASI BELİRLENMEDEN ÖNCE SIRP BELEDİYELER BİRLİĞİNE İLİŞKİN BİR ANLAŞMA KABUL ETMEM MÜMKÜN DEĞİL” İFADELERİNİ KULLANARAK, “SIRBİSTAN’IN ÖNE SÜRDÜĞÜ ŞART, AB TEMSİLCİLERİNİN TUTUMUNA DÖNÜŞTÜ” DEDİ.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Belgrad-Priştine Diyalog Süreci'nde Sırbistan ile Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda gerçekleştirilen toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Kurti, Ohri Antlaşması'nın uygulanmasına ilişkin bir yol haritasının belirlenmeden önce Sırp Belediyeler Birliği'ne ilişkin bir anlaşma kabul etmeyeceklerini belirterek, "Sırp Belediyeler Birliği, diğer anlaşmaların ve Ohri Antlaşması'nın uygulanması için bir ön şart olamaz" dedi. Kurti ayrıca, Sırbistan'ın öne sürdüğü şartın AB temsilcilerinin tutumu haline dönüştüğünü ve bu durumu eleştirerek, "AB temsilcisi Lajcak'ın böyle bir şartı kabul etmesi üzücü. Bu, kendisinin ara buluculuk ve kolaylaştırıcılık rolünün ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Toplantıda 27 Şubat'ta Brüksel'de uzlaşılan Temel Anlaşma ile 18 Mart'ta Ohri'de uzlaşılan anlaşma ekinin uygulanması için kademeli bir yol haritası teklif edenin sadece kendisi olduğunu savunan Kurti, Sırp tarafından veya Brüksel tarafından sunulan bir teklif belgesi olmadığını belirtti.

Sırbistan ile Kosova arasındaki gerginlik, geçtiğimiz nisan ayında Sırpların yoğun olarak yaşadığı belediyelerde yapılan yerel seçimlerin Sırp partileri tarafından boykot edilmesiyle başlamıştı. Boykot sonucu, Sırp nüfusun yoğun olduğu belediyelerde Kosovalı Arnavut adaylar seçilmiş ve ardından protestolar ile şiddet olayları yaşanmıştı. NATO'nun Kosova Barış Gücü KFOR mensubu askerler de olaylarda yaralanmıştı. Avrupa Birliği, yaşanan olaylardan Kosova hükümetini sorumlu tutmuş ve ülkenin kuzeyindeki polis varlığını azaltma ve yeniden seçime gitme çağrısında bulunmuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER