© Baykuş Haber

Kosova ile Sırbistan cumhurbaşkanları Moldovada bir araya geldi

KOSOVA İLE SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANLARI MOLDOVA'DA BİR ARAYA GELDİ

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Moldova'nın başkenti Kişniev'de bir araya geldiğini açıkladı. Borrell, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Emmanuel Macron ile birlikte Osmani ve Vucic ile görüştüklerini sosyal medya hesabından duyurdu.

Borrell, görüşmede Kosova'nın kuzeyindeki seçimlerin tekrarlanması, Kosovalı Sırpların seçimlere katılması ve Sırp Belediyeler Birliği'nin (ZSO) kurulması için gerekli hazırlıkların başlatılması talebinde bulunduklarını ifade ederek, aksi takdirde bu durumun AB ile ilişkiler açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ise Macron ile Scholz'un ısrarı üzerine Vucic ile on dakikalık bir görüşme gerçekleştirdiklerini açıkladı. Osmani, Vucic'in meseleyle ilgilenmediğini savunarak bölgedeki istikrarsızlığın kaynağının Vucic olduğunu ifade etti.

Osmani, Kosova'nın Almanya, Fransa ve ABD ile iş birliğine devam edeceğini belirtti ve Kosova'nın kuzeyinde yapılan erken yerel seçimlerin tekrarlanabileceği sinyalini verdi. Ayrıca, Macron, Scholz ve Borrell'e Vucic'in müzakere masasına oturamayacağını söylediğini aktardı ve müzakerelerin Brüksel'de yürütüldüğünü ve kimler tarafından yürütüleceğinin Kosova Anayasa Mahkemesi tarafından belirlendiğini vurguladı.

Osmani, Vucic'ten Kosova sınırına konuşlanan Sırbistan ordusunu geri çekmesini, Kosova'daki suç örgütlerini bertaraf etmesini ve anlaşmaların hükümlerini uygulamasını talep etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER