© Baykuş Haber

Koyunlar yünlerinden kurtuluyor

SİVAS'TA KOYUNLARIN SICAKTAN ETKİLENMEMESİ VE GELİŞİMLERİNİN SAĞLANMASI İÇİN KIRKIM İŞLEMİNE BAŞLANILDI

Sivas'ta, koyunların sıcaktan etkilenmemesi ve gelişimlerinin sağlanması amacıyla geleneksel kırkım işlemi başladı. Sivas'ın Gazi köyünde bulunan besici Halil Akdolu, koyunların yünlerini temizlemek ve onların konforunu artırmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da kırkım işlemine başladı.

Akıcı, koyunların sıcak havalarda rahat etmeleri ve kaşınma gibi sorunları yaşamamaları için kırkımın önemli olduğunu belirtti. Koyunların her yıl kırkılması gerektiğini vurgulayan Akdolu, bu işlemin hayvanların hem etlenmelerine hem de rahatlamalarına yardımcı olduğunu söyledi. Kırkım işleminin, hayvanların güneşte dolaşma kabiliyetini artırdığını ve rahatsızlıklarını azalttığını ifade etti.

Kırkım işleminin eskiden el ile yapılmasının zor olduğunu ancak şimdi makineler sayesinde daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Akdolu, koyunlarını yatırıp üç ayağını bağladıktan sonra makineyle kırkım işlemini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yunus Akdolu ise kırkım işlemi yapılmayan koyunların Haziran ayında rahatsızlanmaya başladığını, güneşte yürümediklerini, kaşıntı problemleri yaşadıklarını ve düzgün hareket edemediklerini ifade etti. Her ne kadar kırkım işlemi zorlu bir iş olsa da aileleri için geleneksel bir uygulama olduğunu ve hayvanlara zarar vermemek için özenle gerçekleştirdiklerini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER