© Baykuş Haber

Kremlin: Hidroelektrik santrali saldırısı Ukraynanın sabotajı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Nova Kakhovka hidroelektrik santraline yönelik saldırının Ukrayna tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. Nova Kakhovka hidroelektrik santrali, Rus kontrolünde bulunuyor ve saldırı sonrasında hem Rusya hem de Ukrayna birbirini suçlamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, "Rusya olarak, saldırıların bizim tarafımızdan gerçekleştirildiği iddialarını kesinlikle reddediyoruz. Bu sabotaj girişimi, Ukrayna ordusunun iki gün önceki başarısız taarruz denemesiyle ilgili bir sonuçtur. Bu saldırı, bu bölgede yaşayan binlerce kişi için ciddi sonuçlara yol açabilir" dedi. Peskov ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in durumu yakından takip ettiğini belirtti.

Nova Kakhovka Belediye Başkanı Vladimir Leontyev, hidroelektrik santralinde bir patlama olmadığını ancak gece yapılan saldırılar sonucunda suların kontrolsüzce akışa geçtiğini ifade etti. Leontyev, "Hidroelektrik santraline yönelik saldırılar muhtemelen çoklu roket sistemleriyle gerçekleştirildi. Hidroelektrik sistemi tamamen yıkılmış değil, ancak tamir edilmesi zor, ciddi hasarlar mevcut. Bu yıkım, Kırım'a su temini konusunda sorunlara yol açacak. Bu, Ukrayna tarafından gerçekleştirilen bir terör saldırısıdır" şeklinde konuştu.

Herson Bölge Valisi Vladimir Saldo da bölgedeki tahliye çalışmalarının devam ettiğini ve durumun Herson'u büyük ölçüde etkilemeyeceğini belirtti. Saldo, "Bölgedeki nüfusun tamamının tahliye edilmesine gerek yok. Tahliye araçları gönderilmiş olmasına rağmen bölge sakinleri evlerinde kalmayı tercih ediyorlar" dedi.

Hatırlatmak gerekirse, Nova Kakhovka hidroelektrik santrali, Rusya'nın kontrolündeki Herson bölgesinde yer alıyor ve Dinyeper Nehri üzerinde bulunuyor. Bu santral, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a ve Zaporijya Nükleer Santrali gibi Rus kontrolündeki bölgelere su temin ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER