Kulak çınlaması ciddi rahatsızların belirtisi olabilir
SağlıkKULAK BURUN BOĞAZ UZMANI OP.DR. EMEL PERU YÜCEL
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Emel Peru Yücel, kulak çınlamasının ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olabileceğini vurgulayarak, tinnitus adı verilen bu rahatsızlığın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini açıkladı. Tinnitusun kişilere cızırtı, uğultu veya su sesi gibi farklı sesler duyma şeklinde rahatsızlık verebileceğini belirten Yücel, bu durumun bazen herhangi bir kaynağa bağlı olmayan, sadece kişinin duyabileceği sesleri içerebildiğini ifade etti.
Kulak çınlamasının birçok farklı nedeni olabileceğini söyleyen Yücel, bu nedenleri şu şekilde sıraladı: iç kulakta işitme sinirlerindeki hasar, kulak kiri, kulak zarındaki sorunlar, kulak enfeksiyonları, alerjik rinit, sinüzit, kulak bölgesinde travma, orta kulakta sıvı birikmesi, orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi, orta kulaktaki kasların kasılması, östaki tüpünün genişlemesi (hamilelik ya da kilo vermeye bağlı olabilir), orta kulaktaki atardamar anomalileri, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri, denge ve işitme ile ilgili sinirlerde tümör (akustik nörinom), alerjiler, düşük veya yüksek tansiyon, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, boyun kireçlenmesi, bazı ilaçlar (romatizma ilaçları, antibiyotikler, aspirin gibi), diyabet, tiroid hastalıkları.
Yücel, tinnitusun en sık karşılaşılan nedenlerinden birinin iç kulaktaki işitme sinirlerinde meydana gelen hasar olduğunu belirtti ve bu durumun genellikle ilerlemiş yaşlarda ortaya çıktığını ifade etti.
Ayrıca Yücel, yüksek sese maruz kalmanın da tinnitusun nedenlerinden biri olabileceğini ve bu nedenle endüstriyel gürültülerden, yangın alarmlarından ve yüksek sesle müzik dinlemekten kaçınılması gerektiğini söyledi. Stereo kulaklıklarla yüksek sesle müzik dinlemenin riski daha da arttırdığını belirtti.
Kulak çınlamasının bazen ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğine dikkat çeken Yücel, bu nedenle kulak çınlaması yaşayan kişilerin bir doktora başvurması gerektiğini vurguladı. Her durum için farklı tedavi yöntemleri olduğunu belirten Yücel, kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak için uzman bir doktora başvurmanın önemli olduğunu söyledi.
Son olarak, kulak çınlamasını önlemek veya hafifletmek için bazı önerilerde bulunan Yücel, kahve, kola ve sigaradan uzak durmanın, tansiyonun kontrol altında tutulmasının, düzenli egzersiz yapmanın, yeterince dinlenmenin ve stresten kaçınmanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, kulak çınlamasını rahatsız edici bulan kişilere, bu sesleri yok saymayı öğrenmelerini tavsiye etti.
İlginizi Çekebilir