© Baykuş Haber

Kültepe’de 75 yıl önce başlayan kazılar 5 bin yıl sürecek

Furkan KAVUKLU- Özge ARIK/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ’de 6 bin yıllık Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri’nde, 1948 yılında başlayan kazılar 75 yıldır sürüyor. Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, ”Kültepe, yaklaşık 3 kilometrelik alana sahip. Burada yapılan kazılar, 3 kilometrelik alanın yüzde 1 veya 2’si kadar. En az 5 bin yıl daha sürecek bir kazı periyoduna ihtiyacımız var” dedi.

Kayseli Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu önderliğinde yürütülen Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri kazıları, 1948 yılından bu yana aralıksız devam ediyor. Bu özel tarihi alan, 6 bin yıl öncesine ait Anadolu'nun ilk yazılı tabletlerini içinde barındırıyor. Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri, Kayseli Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu tarafından yönetiliyor ve 75 yıldır süren bu kazılar, bölgeyi önemli bir turistik cazibe merkezi haline getiriyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe'nin Türkiye'nin en eski kazılarından biri olduğunu belirtiyor ve "Kazılar, yaklaşık 3 kilometrekarelik bir alana yayılmış durumda. Şu ana kadar yapılan kazılar sadece bu alanın yüzde 1 veya 2'sini kapsıyor. Buradaki kazıların en az 5 bin yıl daha sürmesi gerekecek" diyor. Kültepe, sadece Anadolu tarihini değil, Mezopotamya, Suriye ve Yakın Doğu'nun tarihini de aydınlatan bir öneme sahip.

Kazılarda şu ana kadar yaklaşık 23,500 yazılı tablet bulunmuş durumda. Ancak bu sadece bir kısmı ve tamamen kazıldığında bu sayının daha da artabileceği düşünülüyor. Prof. Dr. Kulakoğlu, Kültepe'nin bütün eski çağ dünyasını aydınlattığını vurguluyor ve "Eğer tüm tabletler bulunursa, bütün eski çağ dünyasını Kültepe'den öğrenmemiz mümkün olacak" diyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER