© Baykuş Haber

Kuraklığa dayanıklı nohut türü bulundu, Avusturalya, ABD, Kanada ve Avrupa türü incelemek için talepte bulundu

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. CENGİZ TOKER’İN DANIŞMANLIĞINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARDA GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDE YÜKSEK SICAKLIK VE KURAKLIĞA DAYANIKLI BİR NOHUT TÜRÜ BULUNDU. KALP ŞEKLİNDE DANELERİYLE DE DİKKAT ÇEKEN TÜRE CUMHURİYETİN 100’ÜNCÜ YILINA İTHAFEN TURCİCUM İSMİ VERİLDİ.

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker liderliğinde yürütülen araştırmalar sonucunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek sıcaklık, kuraklık, ve zararlı böceklerle başa çıkabilen yeni bir nohut türü keşfedildi. Bu tür, Cumhuriyetin 100. yılına ithafen "Cicer Turcicum Toker, J. Berger & Göktürk" adıyla kayıt altına alındı.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Tuba Eker'in yönetiminde gerçekleştirilen çalışmalarda, yeni nohut türü, tarımı yapılan türlerle melezlendi ve sağlıklı bitkiler üretildi. Bu yeni nohut türü, özellikle yüksek sıcaklık, kuraklık ve zararlı böceklere karşı dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Cengiz Toker, tescillenen türe "Cicer Turcicum" adının verildiğini ve bu keşfin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel bir armağan olduğunu belirtti. Ayrıca, bu yeni türün kalp şeklindeki daneleriyle uluslararası düzeyde bilim insanları tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bilimsel araştırmalar için çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Toker, terör sorunlarının sona ermesiyle bölgede yapılan bilimsel çalışmaların arttığını söyledi. Bu yeni nohut türünün tarım alanında büyük bir potansiyel taşıdığını ve bu çalışmaların sürdüğünü ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER