Kurban Bayramında beslenme önerileri
SağlıkDR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA USTAOĞLU
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketiminin artmasının mide, kalp ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, et tüketiminin miktarı ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle doymuş yağ içeriğine sahip et miktarının önemli olduğunu belirten Ustaoğlu, kalp, hipertansiyon, böbrek ve diyabet hastalarının ete eklenen tuz miktarına da dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Ayrıca, kurban etinin ilk gün sert olmasının sindirim sorunlarına yol açabileceğini hatırlatan Ustaoğlu, etin bir gün bekletildikten sonra tüketilmesinin daha iyi olabileceğini ifade etti. Ayrıca, et tüketirken su içmeye de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Pişirme yöntemlerine de değinen Ustaoğlu, etin haşlama yöntemiyle pişirilmesinin besin ögesi kayıplarını azaltacağını ve ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki mesafenin kömürleşmeye yol açmayacak şekilde ayarlanması gerektiğini söyledi.
Kurban etini saklama ve çözdürme işlemlerinde titiz olunması gerektiğini belirten Ustaoğlu, etin buzlukta veya derin dondurucuda saklanabileceğini ve çözdürme işleminin oda sıcaklığında değil, buzdolabında veya mikrodalga fırında yapılması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, bayramda tatlı tüketimi konusunda da önerilerde bulunan Ustaoğlu, şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmesini önerdi.
İlginizi Çekebilir