Kurban etinde oluşan Rigor Mortise dikkat
SağlıkİZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ MEDİCAL POİNT HASTANESİ SAĞLIKLI YAŞAM VE FONKSİYONEL TIP ÜNİTESİNDEN DİYETİSYEN SILA YEŞİLYAPRAK, KURBAN ETİNİN KESİLDİKTEN SONRA HEMEN TÜKETİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ.
Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, sağlıklı bir Kurban Bayramı için önemli beslenme tavsiyelerinde bulundu. Yeşilyaprak, "Kurban eti kesildikten sonra ‘Rigor Mortis’ dediğimiz ölüm katılığı durumu meydana gelmektedir. Bu sebeple kurban etini en az 1 gün dinlendirdikten sonra tüketmek, hem pişirilmesini hem de sindirilmesini daha kolaylaştıracaktır" dedi.
Kurban etinin hemen tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Yeşilyaprak, bu durumun mide problemleri yaşayan kişilerde sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle kurban etinin kesilmesinin ardından en az 1 gün dinlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Ayrıca, etlerin pişirilirken doğru yöntemlerin kullanılması gerektiğini belirten diyetisyen, haşlama, buğulama ve fırında pişirme gibi yöntemlerin tercih edilmesini önerdi. Mangal yapılacaksa etin kömürleşmemesine dikkat edilmesi gerektiğini, et ile mangal ateşi arasında en az 15 santimetre mesafe bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Yeşilyaprak, et tüketiminde sebzelerin de unutulmaması gerektiğini belirtti. Özellikle C vitamini içeren sebze ve meyvelerin etin yanında tüketilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Et tüketiminin doymuş yağ ve kolesterol miktarını artırabileceğini hatırlatan diyetisyen, bu nedenle kolesterol, kalp ve damar rahatsızlığı olan kişilerin porsiyonlarına dikkat etmelerini önerdi. Ayrıca, kurbanlık hayvanların iç organlarının yüksek kolesterol ve yağ içerdiğini belirterek bu organların tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
İlginizi Çekebilir