© Baykuş Haber

Kurban ibadetinde bunlara dikkat

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU ADINA BAŞKAN LEVENT ÖZBUNAR, KURBANLIK HAYVAN SEÇİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR KONUSUNDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Özbunar, kurbanlık hayvanların seçimi, bakımı, beslenmesi, nakli ve kesim sonrası işlemleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Özbunar, kurbanlık hayvan seçiminin önemine vurgu yaparak, "Kurbanlık vasıftaki hayvanlar; sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurmalıdır. Hasta, zayıf veya belirtili sağlık sorunları olan hayvanlar kesilmemelidir. Kesim sırasında hayvanların stres yaşamamasına özen gösterilmeli ve kesim işlemi ehil kişilerce yapılmalıdır" dedi.

Ayrıca hayvanların bakım ve beslenmesi konusunda da önemli tavsiyelerde bulunan Özbunar, "Hayvanlar uygun ahır koşullarında tutulmalı, temiz su ve yem sağlanmalıdır. Kesim öncesinde hayvanların strese sokulmamalıdır. Kesim sonrası etlerin doğru şekilde işlenmesi ve soğutulması gerekmektedir" şeklinde bilgilendirmede bulundu.

Nakliye sırasında hayvan refahına önem verilmesi gerektiğini belirten Özbunar, "Kurbanlık hayvanların nakliyesi sırasında hayvanların refahını ve sağlığını korumak için gerekli önlemler alınmalıdır. Kesim işlemi de bakanlık tarafından onaylı yerlerde yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Son olarak, kesim sonrası atıkların çevreye zarar vermemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Özbunar, kurbanlık hayvanlarla ilgilenenlerin çevreye duyarlı olmaları gerektiğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER