© Baykuş Haber

Kurbanlık alımlarında keneye dikkat

ERZİNCAN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRÜ VETERİNER HEKİM YUNUS KOÇ

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Yunus Koç, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan alım-satımında kenelere dikkat çekti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının son iki yılda arttığını belirten Koç, kurbanlık hayvanların mutlaka kene kontrolünden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Koç, yaptığı açıklamada, KKKA hastalığının keneler aracılığıyla bulaşan bir hastalık olduğunu ve özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanların yüksek risk grubunda olduğunu söyledi. Kurban Bayramı yaklaşırken hayvan pazarına gidecek olan vatandaşlara ve hayvan yetiştiricilerine önerilerde bulundu.

Kenelerin insanlara ve hayvanlara bulaşabilecekleri bir taşıyıcı olduğunu belirten Koç, bu nedenle kişisel tedbirlerin önemli olduğunu ifade etti. Hayvan pazarına gidecek olan vatandaşlara kapalı ve uzun kollu kıyafetler giymelerini, paçalarını çorap içine sokmalarını, hayvanlara temas etmeden önce gözle muayene edip kene olup olmadığını kontrol etmelerini tavsiye etti.

Hayvan yetiştiricilerine de özellikle keneye karşı ette kalıntı bırakmayan ilaçlarla ilaçlama yapmalarını ve hayvanları gözle muayene edip kene olmadığından emin olduktan sonra pazarlara götürmelerini öneren Koç, kene yapışması durumunda çıplak elle değil eldiven kullanılmasının önemini vurguladı.

Ayrıca, Kenelerle mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yılda bir kere temin edilen ilaçlarla ilaçlama yapılmasının yanı sıra hayvan yetiştiricilerinin kendi imkanlarıyla yıl boyunca ilaçlama yapmalarının gerekliliğine dikkat çekti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER