© Baykuş Haber

Kuşadasında son 1 haftada 6 yunus öldü

AYDIN’IN KUŞADASI İLÇESİNDE SON 1 HAFTA İÇERİSİNDE 6 YUNUS BALIĞI, ÖLÜ OLARAK SAHİLE VURDU.

Kuşadası sahillerinde son bir hafta içinde ölen 6 yunusun, insan kaynaklı etkenlerden dolayı ölmüş olabileceği endişesi yaratıyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, son yaşanan yunus ölümlerine dikkat çekerek, deniz ekosisteminin korunması için önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Sürücü, Kuşadası sahillerinde son bir haftada 6 yunusun ölü olarak kumsala vurmasının büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu ifade etti. Ölen yunusların deniz ekosisteminin üst halkasında yer aldığını belirten Sürücü, genellikle deniz kirliliği, balıkçı ağlarına takılma, plastik atıklar gibi nedenlerle öldüklerini söyledi. Ancak son yaşanan ölümlerin insan kaynaklı olduğunu düşündüklerini belirten Sürücü, yunusların üzerinde ağır bozulmaların ve deliklerin tespit edildiğini, hatta bazılarının kuyruklarının kesildiğini aktardı.

EKODOSD Başkanı, Kuşadası Körfezi'nin güney bölgesinden geldiği tespit edilen yunusların ağır şekilde kokuştuğunu ve bu durumun endişe verici olduğunu belirtti. Ayrıca ölü yunuslardan ölçümler yapılarak doku ve diş örnekleri alındığını ve 5 yunusun Kuşadası Belediyesi, 1 yunusun ise Milli Park Müdürlüğü tarafından gömüldüğünü açıkladı.

Sürücü, yunusların ölümlerini incelemek ve benzer ölümlerin önüne geçmek amacıyla denizle ilgili yetkililer tarafından araştırma yapılması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda Kuşadası Kaymakamlığı'na bilgi verildiğini de ifade etti. Deniz ekosisteminin korunması, deniz kirliliğinin azaltılması ve yunusların yaşam alanlarının korunması için daha fazla bilinçli ve tedbirli davranılması gerektiğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER