Kuzugöbeğinde sezon erken başladı
ÇevreDENİZLİ’DE HALK ARASINDA 'KUZUGÖBEĞİ' OLARAK BİLİNEN MANTAR TÜRÜ, HAVALARIN SICAK GİTMESİ VE GEÇTİĞİMİZ HAFTA GÖRÜNEN BAHAR YAĞIŞLARININ ARDINDAN BU YIL ÖNCEKİ SENELERE GÖRE DAHA ERKEN BİR DÖNEMDE YÜZÜNÜ GÖSTERDİ.
Denizli’de halk arasında ’kuzugöbeği’ olarak bilinen mantar türü, havaların sıcak gitmesi ve geçtiğimiz hafta görünen bahar yağışlarının ardından bu yıl önceki senelere göre daha erken bir dönemde yüzünü gösterdi.
Her yıl bahar aylarında, özellikle meşe ve çam ormanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve son dönemde düşen bahar yağmurları sonucunda doğada daha erken görülmeye başlandı. Özellikle yağışlar sonrası daha sık rastlanılan kuzugöbeği mantarı, taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da tüketilebiliyor. Kuzugöbeğini toplayabilmek için seferber olan vatandaşlar, gün içerisinde saatlerce devam eden bir mesai içerisinde yer alıyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kuzugöbeği, yurt dışına da ihraç ediliyor.
Buldan’da çam ağaçlarının yoğun olduğu ormanlık bölgelerde kendiliğinden yetişen ve doğanın bir hediyesi olduğuna inanılan kuzugöbeğinin ayrı bir lezzeti olduğunu dile getiren lise öğrencisi Ali Şahin, “Derslerimden arta kalan zamanda doğada vakit geçirmeyi çok seviyorum. Çocuk yaşlardan itibaren kendimin belirlediği ormanlık alanda kuzugöbeği topluyorum. Bu yıl kuzugöbeği hem erken görülmeye başladı hem de oldukça iri. Genellikle çam ağaçlarının altında ve çalılık yerlerde yetişiyor. Yemesi çok keyifli ve kendiliğinden yetiştiği için şifalı olduğu söyleniyor” dedi.
İlginizi Çekebilir