LGS tercih sürecinde öğrencilere 81 ilde danışmanlık hizmeti
EğitimDoğa Başak ÖZTÜRK-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)-MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih dönemi kapsamında 81 ilde görevlendirdiği 20 bin 608 rehber öğretmen, 206 bin 414 öğrenciye tercih danışmanlığı hizmeti veriyor.
LGS merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih başvuru süreci 19 Temmuz’a kadar devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen 20 bin 608 rehber öğretmen ve psikolojik danışman, öğrencilere tercih sürecinde yardımcı oluyor. Bu süreçte öğretmenler ve danışmanlar, 81 il ve ilçelerinde açılan tercih danışmanlığı birimlerinde görev alıyor. Ayrıca deprem bölgesinde de tercih danışmanlığı hizmeti veriliyor; bölge illerindeki öğrenciler, 3 bin 749 ortaokul ve 252 halk eğitim ve araştırma merkezinde tercih danışmanlığı hizmeti alabiliyor.
Ankara'daki Ankara Ticaret Odası Ortaokulu'nda görev yapan rehber öğretmen Seda Demirtaş, öğrencilere tercihlerinde yönlendirme yaparak destek oluyor. Demirtaş, tercih sürecinin iki şekilde gerçekleştiğini belirtiyor; birincisi ortaöğretim başarı puanıyla yapılan yerel yerleştirme, diğeri ise LGS puanıyla yapılan merkezi yerleştirme. Bu süreçte öğrencilerin ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurularak hangi okulları tercih edebileceklerine dair rehberlik sağlandığını ifade ediyor.
Tercih danışmanlığı için öğrencinin velisiyle birlikte gelmesinin daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Demirtaş, öğrencinin isteklerinin ve ailelerin gönderebilme durumlarının bu süreçte önemli olduğunu belirtiyor.
Türkiye genelinde bu yıl 2 bin 492 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci alınacak ve 206 bin 414 öğrenci yerleştirilecek. Bu kontenjanlara göre Anadolu liselerine 71 bin 22, fen liselerine 40 bin 470, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356, mesleki ve teknik Anadolu liselerine ise 41 bin 826 öğrenci yerleşecek.
İlginizi Çekebilir