© Baykuş Haber

Malatyada üretilen boğa spermaları dünyaya ihraç edilecek

MALATYA’DA ÜRETİLEN BOĞA SPERMALARI DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bulunan Sultansuyu Tarım İşletmesi, Türkiye'nin en büyük boğa sperması üretim merkezlerinden biri olarak faaliyet gösteriyor. Bu işletmede üretilen boğa spermaları artık dünya pazarına ihraç edilecek.

Sultansuyu Tarım İşletmesi bünyesinde bulunan laboratuvarda, Siyah Alaca, Simmental, Brown Swiss, Jersey, Angus, Charolis ve Limuzin ırklarından boğa spermaları üretiliyor. Bu üretilen dondurulmuş boğa spermaları Türkiye dışına ihraç edilecek. İşletme, 90 baş boğa barındırma kapasitesine sahip ve 2011 yılında ülkedeki dondurulmuş boğa spermaları ihtiyacını karşılamak amacıyla kuruldu.

İşletme, faaliyete başladığı günden bu yana yaklaşık 6.5 milyon doz dondurulmuş sperma üretimi gerçekleştirdi. Yıllık ulaşılan 1 milyon doz üretimle kamudaki toplam üretimin yüzde 38’i karşılanıyor. İlk ihracat ise Azerbaycan'a gerçekleştirildi ve işletme, Türk cumhuriyetleri başta olmak üzere Asya, Afrika, Kafkasya ve Kafkas ülkelerine de ihracat yapmayı hedefliyor.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Hüseyin Öcal, işletmenin tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri çerçevesinde çeşitli üretimler yaptığını belirterek, üretimlerinin yüzde 38'ini karşıladıklarını söyledi. Ayrıca, cinsiyeti belirlenmiş spermaların üretimi için çalışmaların devam ettiğini ve önümüzdeki yıllarda farklı ülkelere de sperma ihracatı yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER