© Baykuş Haber

Manisada görülen KKKA vakalarında sadece bir ölüm gerçekleşti

MANİSA İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UZM. DR. EROL KARACA

Havanın ısınmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanıyor. Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, KKKA hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İlk müdahale sırasında dikkat edilmesi gerekenleri paylaşan Karaca, Türkiye ve Manisa'daki KKKA istatistiklerini de aktardı. Ülke genelinde 2002-2018 yılları arasında 528 kişinin hayatını kaybettiğini ve Manisa'da 14 vakadan birinin ölümle sonuçlandığını belirtti.

KKKA'nın belirtilerini ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgularla tanımlayan Karaca, hastalığın kene ısırması sonucu insana bulaşan bir enfeksiyon olduğunu vurguladı. Kenelerin özellikle hayvancılığın yapıldığı bölgelerde, orman kenarlarında ve otlaklarda yoğun olduğuna dikkat çekti.

Kenenin vücuda tutunmasının ardından belirtilerin genellikle 1-3 gün içinde ortaya çıktığını belirten Karaca, hastalıkla mücadelede en etkili silahın tedbirler olduğunu ifade etti. Tarla, bahçe ve piknik alanlarına gidilirken vücudu örten giysilerin giyilmesi gerektiğini, pantolon paçalarının çorap içine sokulması gerektiğini ve açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kene tutunması durumunda yapılması gerekenleri de açıklayan Karaca, kenenin çıplak elle dokunulmadan uygun bir malzeme ile vücuttan çıkarılması gerektiğini ve bu işlem ne kadar erken yapılırsa hastalığın bulaşma riskinin o kadar azalacağını vurguladı.

Son olarak, hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalığın bulaşabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle hasta ile temas eden kişilerin gerekli korunma önlemlerini alması gerektiğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER