© Baykuş Haber

Mardinde bin yıllık medresede deprem sonrasında çatlaklar oluştu

MARDİN MERKEZDE BULUNAN VE BİN YILI AŞKIN SÜREDİR HER YIL BİNLERCE TURİSTİ AĞIRLAYAN KASIMIYE MEDRESESİ KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ 6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE HASARA UĞRAYARAK DUVARLARINDA ÇATLAKLAR OLUŞTU.

Mardin merkezinde yer alan ve bin yılı aşkın bir süredir tarih ve kültür meraklılarına ev sahipliği yapan Kasımiye Medresesi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonucunda zarar gördü ve duvarlarında çatlaklar meydana geldi.

Mardin Medreseler Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, bu önemli tarihi yapının restore edilmesi gerektiğini vurguladı. Yüksel, "Mardin'in bin yıllık tarihi medreselerinde, ne yazık ki, koruma ve restore çalışmalarında yaşanan sıkıntılar hala devam ediyor. Birçok medrese maalesef harabe durumunda ve 6 Şubat depreminin ardından birçok tarihi bina, cami ve medrese duvarlarında çatlaklar oluştu. Kasımiye Medresesi de bu depremden etkilendi gibi görünüyor. Bu çatlaklar daha yeni fark edildi ve 6 Şubat depremi sonrası oluştuğunu tespit ettik. Diğer medreselerimizde de benzer çatlakları tespit ettik. Zinciriye Medresesi'nde deprem sarsıntıları sonucu terazi bozuldu. Kapı üstü lantosu çürüdüğü için deprem terazisi düzgün çalışmıyordu. Bu, bir tehlike işaretiydi. 6 Şubat depreminin ardından daha fazla tahribat yaşandığını gördük. Vakıflar İdaresi'nden, tarihi eserlerimizin durumunu inceleyip hasarları tespit ettikten sonra onarım çalışmalarına başlamalarını bekliyoruz. Mardin, 6 Şubat depremi sonrasında deprem bölgesine dahil edildi. Bu nedenle tarihi eserlerimize acilen müdahale edilmesi gerekiyor" dedi.

Kasımiye Medresesi, Artuklular döneminde inşa edilmeye başlanmış, ancak Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalmış ve sonunda 15. yüzyılın sonlarına doğru Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir tarafından tamamlanmış önemli bir tarihi eserdir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER