© Baykuş Haber

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Ayhan: Çam balında rekolte yükseliyor

MARMARİS TİCARET ODASI BAŞKANI AYHAN ‘ÇAM BALINDA REKOLTE YÜKSELİYOR

Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı Mutlu Ayhan, son yıllarda yaşanan büyük orman yangınlarının ardından çam balı üretimi alanlarının büyük kısmının zarar gördüğünü ancak Marmaris Çam Balı'nın yeniden eski rekoltesine yaklaşmaya başladığını belirtti. Ayhan, Marmaris Çam Balı'nın dünya çapında bir marka haline gelmesi için çalışmalar yürüttüklerini ve üreticilere destek verdiklerini söyledi.

Yangınlar ve iklim değişikliği gibi olumsuz faktörler nedeniyle çam balı üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığını ifade eden Ayhan, özellikle 2021'deki büyük yangının ardından bal üretiminde yüzde 50'ye varan kayıpların olduğunu dile getirdi. MTO olarak, İlçe Tarım Müdürlüğü'nün destekleri ve arıcıların çabalarıyla kayıpları telafi etmek için çalıştıklarını belirten Ayhan, arıcıların eğitim aldığını ve kaliteli bal üretimi için denetimlerin yapıldığını söyledi.

Dünyada çam balı üretiminin büyük bir bölümünün Türkiye'de gerçekleştiğini ve bunun da büyük bir kısmının Muğla'da yapıldığını belirten Ayhan, Marmaris Çam Balı'nın önemini vurguladı. Ayrıca, arıcıların ihtiyaçlarını tespit etmek ve sorunlarını dinlemek için yayladaki arıcıları ziyaret edeceklerini ve eğitimlere sonbaharda yeniden başlayacaklarını sözlerine ekledi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya ise çam balı üretiminde yaşanan kayıplara dikkat çekerek, alternatif arı ürünleri üretimi konusunda arıcıları eğittiklerini ve yangın söndürme tüpleri bulundurmalarını önerdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER