© Baykuş Haber

Marmarisli öğrenciler fotokapan kurup yangınlardan sonraki yaban hayatını inceliyor

MARMARİSLİ ÖĞRENCİLER FOTOKAPAN KURUP YANGINLARDAN SONRAKİ YABAN HAYATINI İNCELİYOR

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Evren Paşa İlkokulu öğrencileri, öğretmenleri Seda Demirtürk rehberliğinde, özellikle orman yangınlarının ardından doğal yaşamın korunması ve nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarının gözlemlenmesi amacıyla "Karakulakların İzinde" adlı bir proje başlattılar. Milli Parklar Müdürlüğü'nün destekleriyle Günnücek Milli Parkı içinde bir fotokapan kurarak park içindeki yaban hayvanlarının doğal yaşamını incelediler.

Projeyi yürüten öğrenciler, Marmaris Milli Parkı'nda yaşayan karakulakların ciddi bir tehdit altında olduğunu, orman yangınlarında habitatlarının %40'ını kaybettiklerini belirttiler. Bu nedenle, karakulakların nasıl etkilendiğini görmek amacıyla projeyi başlattıklarını ve milli parkta fotokapan kurulumunu gerçekleştirdiklerini söylediler. Fotokapanlar sayesinde domuzlar, kuşlar, tilkiler ve diğer yabani hayvanları görüntülediklerini ifade ettiler.

Öğrencilerden Azra Kılıç, son iki yılda Marmaris'te ciddi orman yangınları yaşandığını ve bu nedenle yangından etkilenen canlıların durumunu incelemeye karar verdiklerini belirtti. Karakulak, boz ayı, yaban keçisi, tilki ve çeşitli kuş türlerini gözlemlediklerini ve bu canlıların yangınlardan nasıl etkilendiğini araştırdıklarını ifade etti.

Proje katılımcısı öğrenci Nazım Çınar da yangınların zarar verdiği alanlara gidip bu bölgeleri eski haline getirmek için çalıştıklarını ve doğanın korunması gerektiğini vurguladı. Doğanın korunmazsa insanların da etkileneceğini söyleyerek herkesi çevreye ve doğaya duyarlı olmaya çağırdı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER