© Baykuş Haber

'Mavi Vatan'a 3 MİLGEM daha geliyor

Oğuzhan SARI- Mehmet Serkan ŞAFAK/ANKARA, (DHA)- CUMHURBAŞKANLIĞI Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Deniz Kuvvetleri için yürütülen Milli Gemi (MİLGEM) Projesi’nin devamı niteliğindeki 'İstif Sınıfı (İ Sınıfı) Fırkateynler' kapsamında 3 yeni fırkateynin yapımı için sözleşme imzalandı. 6’ıncı, 7’inci ve 8’inci fırkateynler 3 ayrı özel tersanede eş zamanlı olarak 36 ayda inşa edilip donanmanın hizmetine verilecek.
SSB tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı doğrultusunda yürütülen MİLGEM Projesi’nin devamı niteliğindeki 'İ Sınıfı Fırkateynler' kapsamında 3 yeni fırkateynin yapımı için Ankara’da sözleşme imza töreni düzenlendi. SSB’deki Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda gerçekleşen imza törenine SSB Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı ve TAİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ömer Ürkmez, Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Demir Koloğlu ile savunma sektörü temsilcileri katıldı.
'36 AYDA 3 GEMİNİN ÇIKMASI GURUR VESİLESİ'
İmza töreninde konuşan SSB Başkanı Demir, MİLGEM’lerin dünyada büyük ilgi görmeye başladığını belirterek, "Şimdiye kadar 4 gemimizi teslim ettik, 5’incisini de inşallah bu yıl fırkateyn olarak teslim edeceğiz. Bütün bu 5 geminin sürecinde STM ana yükleniciliğinde askeri tersaneler görev aldı. Ama sivil tersanelerimizin dünyada çok çeşitli yerlerde, çeşitli ihraç fırsatları kolladıklarını ve onların kabiliyetlerini biliyoruz. Yapılan ihale neticesinde sivil tersanelerimiz bu projeyi aldılar. Dünyada eşi görülmeyen bir şekilde, 36 ayda 3 geminin birden çıkması Türkiye için bir gurur vesilesi ve aynı zamanda dünya liginde kabiliyetlerimizi gösterme açısından da çok önemli bir olay" dedi.
'YÜZDE 75 VE ÜZERİ YERLİ OLARAK İMAL EDİLİYOR'
Demir, fırkateynlerdeki yerlilik oranın da dikkat çekerek, "Bir fırkateyn sadece kabuk olarak gördüğünüz gemi değil, içinde çok sayıda bileşen var. Bunların yüzde 75 ve daha üzeri yerli olarak imal ediliyor. Ayrıca 1’inci MİLGEM’imizle 6, 7 ve 8’inci MİLGEM’lerimiz arasında önemli değişikliklerin olmasını da bekliyoruz. Bu güç birliği Türkiye için önemli. Bunda sonra çeşitli projelerimizle özel tersanelerimizin önünü açmaya, onlara çeşitli fırsatlar tanımaya devam edeceğiz. Onlar, Türkiye’de aldıkları projelerle kendilerini ispatlayıp dünya liginde güreşmeye başlayan firmalar olabiliyorlar" diye konuştu.
'MAVİ VATANDAKİ GÜCÜMÜZ YERLİ VE MİLLİ SİSTEMLERİMİZ OLACAK'
Pazartesi günü Anadolu Gemisi’nin de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edileceği bilgisini paylaşan Demir, "Anadolu Gemisi niteliğindeki bir geminin dünya ligindeki fiyatları ile bize olan maliyetleri çok çok farklı. Bu projelerle sadece yerli savunma sanayimizi kalkındırmakla kalmıyoruz, ülkemize korkunç maddi kazançlar da sağlamış oluyoruz. Türkiye’nin denizlerdeki varlığı, Mavi Vatan çok önemli. Ege’de, Doğu Akdeniz’de haklı mücadelelerimiz var. Bu mücadeleleri ancak Mavi Vatanda güçlü olarak sürdürebiliriz. Mavi Vatandaki gücümüz de bu yerli ve milli sistemlerimiz olacak. Deniz filomuzu yenilemeye, geliştirmeye devam edeceğiz. MİLGEM’ler bir adım, inşallah yeni projelerimiz de geliyor olacak. Bu yıl ‘İ Sınıfı’ fırkateynimizin ilki, 5’inci MİLGEM’imizin teslimatını göreceğiz. Derya Öztürk gemimizin, insansız deniz araçlarımızın teslimatlarını göreceğiz" açıklamasında bulundu.
36 AYDA İNŞA EDİLECEK
STM - TAİS iş ortaklığında yürütülecek projede, Anadolu, Sedef ve Sefine tersanelerinin her birinin eş zamanlı olarak bir adet 'İ Sınıfı' fırkateyni 36 ayda inşa etmesi planlanıyor. Tüm sensör ve silah sistemi milli olarak geliştirilen 'İ Sınıfı' fırkateynler milli hava savunma kabiliyetleri ile de donatılacak. İlaveten Baş Top, Helikopter Yakalama Sistemi ve Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millileştirme faaliyetleri sürdürülecek. Yakın hava savunma sistemi Gökdeniz, üç boyutlu arama radarı Cenk-S, atış kontrol radarı Akrep, aydınlatma radarı, torpido kovanı, Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS, Hisar-D gibi milli çözümler, üç gemide de yer alacak. Böylelikle gemilerde yer alacak sistem ve alt sistemlerdeki yerlilik oranı da artmış olacak.
Törende ayrıca, Dalgıç Tespit Sonarı (DTS) ARAS-2023’ün yapılacak MİLGEM’lere teslimatı için de Armelsan şirketi ile sözleşme imzalandı. TCG Anadolu’da aktif olarak kullanılan ve MİLGEM 6-7-8'inci gemilerde de toplamda 3 adet olarak kullanılacak olan ARAS-2023, yerli ve milli platformları su altından gelebilecek tüm dalgıç tehditlerine yönelik korumayı amaçlıyor. (DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER