© Baykuş Haber

Meme kanseri ile karıştırılabilen ‘granülomatöz mastite dikkat

LİV HOSPİTAL SAMSUN ROMATOLOJİ KLİNİĞİ’NDEN PROF. DR. MEHMET SAYARLIOĞLU, GRANÜLOMATÖZ MASTİT HAKKINDA BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU.

Meme dokusunun iltihabına neden olan "granülomatöz mastit" hastalığının, meme kanseri ile benzer belirtiler gösterdiği ve sık sık karıştırıldığına dikkat çeken Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, hastalığın tanısından tedavisine kadar önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Sayarlıoğlu, granülomatöz mastitin, meme dokusunun nadir bir alt grubunu etkileyen kronik bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın genellikle tek taraflı memede kitle ve ağrı şeklinde belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca hastalığın tekrarlayıcı bir özelliğe sahip olduğunu ve görüntüsünün sıklıkla apse veya kanserle karıştığını söyledi.

Granülomatöz mastitin çoğunlukla gebelik sonrası ilk birkaç yıl içinde ortaya çıktığını vurgulayan Sayarlıoğlu, nadiren hiç doğum yapmamış kadınlarda da görülebileceğini açıkladı. Hastalığın meme kanserine dönüşme riskinin artmadığını belirtti.

Tanı sürecinde ultrasonografi, mamografi gibi yöntemlerle meme dokusundaki kitlelerin saptanabildiğini dile getiren Prof. Dr. Sayarlıoğlu, bu kitlelerden iğne biyopsisi alınarak hastalığın teşhis edildiğini ifade etti. Tanı sürecinde hastalığın nedenlerinin de araştırılması gerektiğini belirterek, tüberküloz, sarkoidoz, mantar hastalıkları gibi faktörlerin incelendiğini ekledi.

Hastalığın tedavisinde ise duruma göre antibiyotikler, kortizon, metotreksat gibi ilaçlar kullanıldığını söyleyen Sayarlıoğlu, tedavinin uzman kontrolünde yapılması gerektiğini vurguladı.

Granülomatöz mastit hastalarının takip ve tedavi süreçlerinin karmaşık olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Sayarlıoğlu, hastaların hangi bölüm tarafından yönlendirileceği konusunda koordinasyonun önemli olduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER