© Baykuş Haber

Meriç Nehrinden 4 bin 88 haneye elektrik verilecek

Meriç Nehri üzerinde yılda 14 milyon 300 kilovatsaat elektrik üretecek olan "Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali"nin testlerinin tamamlanmasına ve enerji üretimine ay sonunda başlanmasına az bir zaman kaldı. Bu proje sayesinde Edirne'deki 4 bin 88 hane elektrik enerjisi ile aydınlatılacak.

12 bin metrekarelik alana kurulan bu hidroelektrik santral, suyun 3 metre 90 santim genişliğindeki 14 metre uzunluğundaki Arşimet burguları ile besleniyor. İlk test aşamasında günde 2 megavat elektrik üretilmesi planlanıyor ve bu enerji Edirne'deki 4 bin 88 haneye elektrik sağlayacak.

Son izinler tamamlandığında ise yıllık 14 milyon 300 bin kilovat elektrik enerjisi üretilerek sisteme dahil edilecek. Bu projenin, Türkiye'de bir ilk olması dikkat çekiyor ve taşkın risklerine karşı geliştirilen şişirilebilir lastik savak sistemi ile de öne çıkıyor. Bu savaklar, taşkın durumunda hızla indirilebilir ve suyun doğal akışına izin verirken, aynı hızda tekrar şişirilebilirler.

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, projenin su taşkınlarını engellemek ve suyun kontrolsüz akışını önlemek için şişirilebilir ve indirilebilir bir sistemle tasarlandığını belirtti. Bu sistem sayesinde taşkın riskine karşı hızlı müdahale imkanı sağlandığını ifade etti.

Elektriğin satışından elde edilen gelirin bir kısmının ise Edirne Valiliği öncülüğünde kurulan Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfına aktarılacağı açıklandı. Bu vakıf, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmanın yanı sıra kadın girişimciliğini destekliyor ve çeşitli eğitimler sunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER