© Baykuş Haber

Mersin sahilleri deniz kaplumbağalarını ağırlamaya başladı

PROF. DR. SERAP ERGENE, BU YIL SOĞUK HAVALARDAN DOLAYI ÇIKIŞLARIN GEÇ BAŞLADIĞINI BELİRTEREK, "BU AY VE TEMMUZ AYI YOĞUN GEÇECEK DİYE TAHMİN EDİYORUZ. AĞUSTOS SONUNA DOĞRU VE EYLÜL'DE YAVRULAR DENİZLE BULUŞACAKTIR" DEDİ.

Mersin sahilleri, dünyadaki deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından biri olarak bilinir ve bu yıl da caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının üremesi için ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu yılın ilk dönemlerinde soğuk hava koşulları nedeniyle henüz yeni yuvalar açmaya başlayan deniz kaplumbağaları, şu ana kadar 15 yuva oluşturdu.

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Mersin sahillerinin deniz kaplumbağaları için 5 üreme alanına sahip olduğunu belirtti. Bu alanlar içerisinde Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu Deltası ve Anamur'un özellikle yeşil deniz kaplumbağaları için önemli olduğunu vurguladı. Henüz sezonun yeni başladığını ve önümüzdeki günlerde daha fazla yuva oluşturulmasını beklediklerini ifade etti. Yavru kaplumbağaların çıkışının Ağustos sonu ve Temmuz ortalarında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

Ergene, deniz kaplumbağalarının üreme davranışının değişkenlik gösterebileceğini ve bazen yılda bir kez, bazen de 2 yılda bir üreme davranışı sergileyebileceğini söyledi. Bu canlıların doğdukları sahillere geri döndüğünü ve bu nedenle bu alanların korunmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, vatandaşların kaplumbağaların yuva yaparken rahat bırakılması gerektiğini, turistik alanlarda yer alan tabelalar ve kafeslere dikkat edilmesi gerektiğini ve balıkçıların da bu canlılara zarar vermemesi gerektiğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER