© Baykuş Haber

Mesleğinin en genç ismi 150 yıllık dükkanda 4ncü kuşak olarak kalaycılık yapıyor

Sivas'ın Zara ilçesinde, kalaycılık mesleğini 4. kuşak olarak sürdüren Yılmaz Öncü, aile geleneğini yaşatma çabası içinde. Yılmaz Öncü, ilçede bu geleneği yaşatan tek isim olup, büyük bir tutkuyla bu işi sürdürüyor.

Zara ilçesinde 150 yıllık bir dükkanda kalaycılık yaparak ata mesleğini sürdüren Yılmaz Öncü, genç yaşına rağmen bakır işçiliğini canlı tutmaya çaba gösteriyor. Bu özverili işi, babasının dedesinden miras kalan bir meslek olarak sürdürüyor. Özellikle bakır eserleri onarıp yeniden kullanılabilir hale getirerek, eski gelenekleri yaşatıyor. Bu mesleğin son temsilcisi olan oğluna da bu sanatı öğretiyor.

Yıllardır bu işi severek yapan Yılmaz Öncü, "Dedemden kalmış olan bu mesleği babamdan öğrendim. Şimdi ben yapıyorum ve oğluma da aktarıyorum. Bu iş bizim aile mirası, hala yaşatmaya devam ediyoruz. Eskisi kadar rağbet yok, eskiden her şey bakırdı ve kalayla kaplanırdı. Ama şimdi çinko, alüminyum, çelik, cam gibi malzemeler popülerleşti. Ancak bakırın kalaylı hali en sağlıklısıdır. Zara'da tekiz, Sivas'ta da bir kişi daha bu işi sürdürüyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yılmaz Öncü, genç yaşına rağmen gelen müşterilerin şaşkınlığını gülerek karşılıyor ve bu eski mesleği yaşatmaktan gurur duyduğunu ifade ediyor. Ailelerinin 150 yıllık birikimini ve kalaycılık geleneğini gelecek kuşaklara aktarmak için azimle çalışıyorlar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER