Metamfetamin zararları araştırması ile Türkiye birincisi oldular
GenelSalih TEKİN/ERZURUM,(DHA)-ADLİ Tıp Kurumu Erzurum Grup Başkanlığı Kimya İhtisas Daire Başkanı Dr. Elif Kesmen ile arkadaşları, 9 ay süren araştırma sonucunda; metamfetaminin vücuttaki tüm organlara zarar verdiğini tespit etti. Bu çalışma ile 18’inci Adli Tıp Günleri’nde sözlü bildiri kategorisinde Türkiye birincisi olan Dr. Kesmen, ”Beyin, kalp, ağız ve diş sağlığına zarar verdiği bilinen metamfetaminin vücuttaki bütün organlara hasar verdiği belirlendi” dedi.
Salih TEKİN/ERZURUM,(DHA)-ADLİ Tıp Kurumu Erzurum Grup Başkanlığı Kimya İhtisas Daire Başkanı Dr. Elif Kesmen ile arkadaşları, 9 ay süren araştırma sonucunda; metamfetaminin vücuttaki tüm organlara zarar verdiğini tespit etti. Bu çalışma ile 18'inci Adli Tıp Günleri'nde sözlü bildiri kategorisinde Türkiye birincisi olan Dr. Kesmen, "Beyin, kalp, ağız ve diş sağlığına zarar verdiği bilinen metamfetaminin vücuttaki bütün organlara hasar verdiği belirlendi" dedi.
Erzurum Grup Başkanlığı Kimya İhtisas Daire Başkanı Dr. Elif Kesmen ile arkadaşları, hakim ve savcılıkça gönderilen ve son dönemde satışı ve kullanımı artan metamfetamine ilişkin çalışma yaptı. Dr. Kesmen'in 'Çağın Tehlikesi Metamfetamin Bağımlılığının Kemometrik Modellerle Değerlendirilmesi' başlıklı çalışmasına; Adli Tıp Kurumu Başkanı Hızır Aslıyüksek, Adli Tıp Kurumu Erzurum Grup Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Şenol, Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Onur Şenol da destek verdi. 40 bağımlı üzerinde yapılıp, 9 ay süren araştırma sonucunda; metamfetaminin vücuttaki tüm organlara zarar verdiği tespit edildi. Sonuçların ardından çalışması ile Antalya'da 19-22 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 18',nci Adli Tıp Günleri'ne katılan Dr. Kesmen ile arkadaşları, sözlü bildiri kategorisinde Türkiye birincisi oldu.
'YAPAY ZEKA İLE ÇALIŞMA YAPTIK'
Çalışmaya ilişkin konuşan Dr. Elif Kesmen, "Son yıllarda metamfetamin kullanımında bir artış gözlemledik. Bu sebeple metamfetamin üzerinde çalışma yapmaya karar verdik. Metamfetaminin vücutta ne gibi hasarlar oluşturduğunu belirlemek amacıyla yapay zeka teknoloji ile bir çalışma yaptık. Araştırmamız yaklaşık 8-9 ay sürdü. Beyin, kalp, ağız ve diş sağlığına zarar verdiği bilinen metamfetaminin vücuttaki bütün organlara hasar verdiği belirlendi. 20-30 yaş grubunda yaptığımız çalışma ile metamfetaminin böbrek ve karaciğerde ciddi hasar oluşturduğunu tespit etmiş olduk" dedi.
'MULTİDİSİPLİNER BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK'
Adli Tıp Kurumu Erzurum Grup Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök de Antalya'daki elemede 124 bildiri olduğunu hatırlatarak, "Yürütücülüğünü Dr. Elif Kesmen'in yaptığı çalışma ile birinci olduk. Bu bizi çok mutlu etti. Multidisipliner bir çalışma gerçekleştirdik. Ekibimizin içerisinde Atatürk Üniversitesi hukuk, eczacılık fakülteleri ile adli tıp ana bilim dalından hocalar vardı. Çalışmamızda yapay zekayı kullandık. Dünyada ve ülkemizde son dönemlerde çok büyük bir problem olarak karşımıza çıkan uyarıcı ve uyutucu madde olarak metamfetamin ile ilgili çalışmayı gerçekleştirdik. Yapay zekanın kullanılması ile metamfetaminle ilgili bilinenlere bir şeyler daha katmaya çalıştık. Metamfetaminin sadece beyne, kalbe ya da dişlere değil; aynı zamanda karaciğer, böbrek başta olmak üzere diğer organlara da zarar verdiğini ortaya koymaya çalıştık" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir