MEÜnin projesine 465 bin liralık destek
Bilim ve teknolojiMEÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN LİDERLİĞİNDE YÜRÜTÜLECEK OLAN, 'YANAN KIZILÇAM ORMANLARININ YENİDEN ORMANLAŞTIRILMASINDA DERİN ÖĞRENME YÖNTEMİ KULLANILARAK UÇAN-GÖZ GÖRÜNTÜLERİNDEN YENİ ÇIKAN ÇAM FİDELERİNİN OTOMATİK SAYILMASI VE ALAN ÖRTÜSÜNÜN SAYISALLAŞTIRILMASI' PROJESİ, TÜBİTAK ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞINDAN 465 BİN TL DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI.
Mersin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin liderliğinde yürütülecek olan, ’Yanan kızılçam ormanlarının yeniden ormanlaştırılmasında derin öğrenme yöntemi kullanılarak uçan-göz görüntülerinden yeni çıkan çam fidelerinin otomatik sayılması ve alan örtüsünün sayısallaştırılması’ projesi, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığından 465 bin TL destek almaya hak kazandı.
MEÜ’den yapılan açıklamaya göre, projede Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zeki Yetgin yürütücü, Doç. Dr. Erdinç Avaroğlu araştırmacı olarak görev alacak. Projenin bursiyerleri ise Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Semih Kahveci ve Arş. Gör. Ramazan Akkurt olacak. Ayrıca projede Mersin Orman Bölge Müdürlüğünden Hakan Keleş’ten de danışmanlık hizmeti alınacak.
Proje ile yeniden ormanlaştırma sürecinde kullanılacak olan derin öğrenme yöntemleri, uçan-göz (drone) görüntülerinden elde edilen veriler üzerinde otomatik fidan sayımı ve alan örtüsünün sayısallaştırılması sağlanacak. Projenin hedefini ise orman yangınlarının etkilerini minimize etmek ve doğal dengenin yeniden kurulmasına önemli bir katkı sağlamak oluşturuyor.
İlginizi Çekebilir