© Baykuş Haber

Mezarı açıldı, 16 yıl önce ölen fil Pak Bahadırın kemikleri titizlikle çıkarılıyor

KÜLTÜRPARK’TAKİ KAPATILAN HAYVANAT BAHÇESİNDE UZUN YILLAR TEK BAŞINA KALDIKTAN SONRA 2007 YILINDA ÖLEN ASYA FİLİ PAK BAHADIR İSKELETİ, ÖLÜMÜNDEN 16 YIL SONRA MÜZEDE SERGİLENECEK.

Kültürpark'taki eski hayvanat bahçesinde uzun yıllar boyunca tek başına yaşadıktan sonra 2007 yılında hayatını kaybeden Asya fili Pak Bahadır'ın iskeleti, ölümünden 16 yıl sonra bir müzede sergilenmek üzere çıkarılıyor. Bilim insanları tarafından yürütülen titiz çalışma ile Pak Bahadır'ın kemikleri bulundukları yerden çıkarılıyor.

1954 yılında Pakistan'dan İzmir Kültürpark Hayvanat Bahçesi'ne getirilen ve uzun yıllar İzmir'in sembollerinden biri olarak kabul edilen Pak Bahadır, eklem ve kemik sorunları nedeniyle yapılan bir operasyonun ardından 21 Temmuz 2007'de hayatını kaybetmişti. Şimdi ise filin iskeleti özenle çıkarılıyor ve Doğal Yaşam Parkı'ndaki Hayvan İskeletleri Müzesi'nde sergilenecek.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Osteoarkeoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Onar'ın gözetiminde gerçekleşen çalışma, Pak Bahadır'ın kemiklerinin incelenerek soy ağacı ve ölüm nedeni hakkında bilgi sağlayacak. İskeletin, soy kütüğüne, yetiştirme koşullarına ve sağlık durumuna dair veriler sunması amaçlanıyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Osteoarkeoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Onar, bu çalışmanın büyük önem taşıdığını vurgulayarak, iskeletin sadece görsel bir sergi olmanın ötesinde bilimsel bir değeri olduğunu belirtti. Onar, Pak Bahadır'ın soy ağacını belirlemenin ve geçmişine ışık tutmanın yanı sıra hastalık belirtileri ve sağlık koşullarını anlamada da yardımcı olacağını ifade etti.

Veteriner Sağlık Teknikeri Murat Şimşek, İzmir'in sembollerinden biri haline gelmiş olan Pak Bahadır'ın Hayvan İskeletleri Müzesi'nde sergileneceğini belirtti. Şimşek ayrıca, çocukken elma ile beslediği filin şimdi iskeletinin sergileneceği çalışmada yer almanın kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Filin kemiklerinin çıkarılmasının bilimsel bir çalışma olduğunu vurgulayan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Osteoarkeoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Onar, Pak Bahadır'ın ölüm koşulları, lezyonlar ve hastalık belirtileri hakkında bilgi edinmeyi amaçladıklarını söyledi. Bu çalışma ile Pak Bahadır'ın geçmişini ve sağlık durumunu aydınlatmayı hedeflediklerini belirtti.

Pak Bahadır'ın kemikleri, soy ağacı ve sağlık durumu hakkında daha fazla bilgi vermek için incelenecek. Ayrıca iskelet, müzede sergilenmek üzere monte edilecek. İzmir, zürafa, su aygırı, ve timsah gibi birçok canlının iskeletlerini içeren Hayvan İskeletleri Müzesi'ne sahip olan ilk şehirlerden biri olacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER