© Baykuş Haber

“Miyastenia gravis, yeni tanı yöntemleri ve tedaviler sayesinde artık rahat yönetilen bir hastalık”

Prof. Dr. İhsan Şükrü Şengün, Miyastenia Gravis Farkındalık Ayı vesilesiyle hastalık hakkında önemli bilgileri paylaştı. Miyastenia gravis (MG) olarak bilinen bu hastalık, kas güçsüzlüğüne neden olan ve sinirlerden kaslara iletişimi engelleyen otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalığın sıklığı ülkeler arasında farklılık gösterse de ortalama olarak 100 bin kişide 20 kadar görülür.

Miyastenia gravis, genetik geçiş göstermese de bazı ailelerde bu hastalığa yatkınlık görülebileceğini belirtti. Hastalığın belirtileri arasında göz kapağında düşme, çift görme, çiğneme ve yutma güçlüğü, konuşma bozukluğu ve bedensel aktiviteler sırasında genel kas güçsüzlüğü yer alır. Prof. Dr. Şengün, hastaların genellikle sabah uyandıklarında daha iyi hissettiklerini, ancak gün içinde aktiviteler arttıkça belirtilerin ortaya çıktığını ve dinlenme ile hafiflediğini vurguladı.

Miyastenia gravisin tanısı, hastanın klinik belirtileri temel alınarak konur. Bu hastalığın tanısında önemli olan belirtilerin yorgunlukla ilişkilendirilmesi ve dinlenme ile düzelmesidir. Tanıda yardımcı olan testler arasında yorulma testleri, buz testi, yinelenen sinir uyarımı ve tek lif elektromiyografi gibi yöntemler yer alır. Ayrıca kan testleriyle antikorların saptanması da tanıya yardımcı olabilir.

Miyastenia gravisli hastalar için mevcut tedavi seçeneklerinden bahseden Prof. Dr. Şengün, tedavinin destekleyici olarak sinir-kas kavşağına salgılanan asetikolinin parçalanmasını engelleyen ilaçlarla başladığını belirtti. Temel tedavi, aşırı aktif bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla sağlanır. Ancak tedaviye tüm hastaların aynı şekilde yanıt vermediğini ve bazen enfeksiyonların gidişatı bozabileceğini vurguladı. Bu nedenle hastaların yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Şengün, son yıllarda miyastenia gravis tedavisinde etkili olan yeni yöntemlerin bulunduğunu ve hastaların tedaviye erken başlamasının önemini vurgulayarak, hastalığın artık günümüzde daha iyi yönetilen bir hastalık olduğunu belirtti.

Ayrıca hastaların bazı dikkat etmeleri gereken noktalara da değindi. Sıcak hava ve adet dönemleri, miyastenia gravis belirtilerini kötüleştirebileceği için bu durumların bilinmesi önemlidir. Ayrıca bazı tedavi, takviye ve maddelerin hastalığı kötüleştirebileceği ve bu nedenle doktora danışmadan tedavi alınmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER