Müdür Sağlam: Samsunda 560 dekar zeytinlik dikimi tamamlanmıştır
ÇevreSAMSUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NCE HAZIRLANAN ‘ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROJESİ’ ÇERÇEVESİNDE YAKAKENT İLÇESİ YENİ BAHÇELERİN TESİSİ YANI SIRA YİNE AYNI PROJE ÇERÇEVESİNDE İLÇEDE YAŞLARI 20 İLA 100 ARASINDA DEĞİŞEN MEVCUT ZEYTİN BAHÇELERİNİN REHABİLİTASYONU İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANDI.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam Samsun’da 560 dekar zeytinlik dikimi tamamlandığını belirterek, "Zeytin tarımına uygun alanlara zeytin bahçeleri kurulmasını sağlamak temel amaçlarımızdandır" dedi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hazırlanan ‘Zeytin Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi’ çerçevesinde Yakakent ilçesi yeni bahçelerin tesisi yanı sıra yine aynı proje çerçevesinde ilçede yaşları 20 ila 100 arasında değişen mevcut zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için çalışmalara başlandı. Başlatılan çalışmalar çerçevesinde ilk etapta İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nde görevli Dr. Özgür Dursun’un sunumuyla eğitim çalışması düzenlendi. Programa katılan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Zeytin tarımı ülkemizde çok geniş bir yayılım alanına sahiptir. Türkiye’nin 81 ilinin 41’inde, 843 ilçenin 270’inde zeytin üretimi ekonomik olarak yapılmaktadır. Üretimin yüzde 53’ü Ege Bölgesi’nde, yüzde 18’i Marmara Bölgesi’nde, yüzde 23’ü Akdeniz Bölgesi’nde, yüzde 6’sı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve yüzde 0,2’si de Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde en az zeytin yetiştirilen bölge Karadeniz Bölgesidir. Toplam ağaç varlığının yüzde 0,4 ünü ve ülkemiz tane üretiminin yüzde 0,2 sini oluşturan Karadeniz Bölgesi, alan ve üretim bakımından altıncı sırada yer almaktadır. 2022 yılı TÜİK verilerine göre Samsun da 552 dekar alanda 36 ton sofralık zeytin üretimi bulunmaktadır. Samsun’da unutulmaya yüz tutmuş bir tarımsal faaliyet olarak gerçekleştirilen zeytin üretiminin, yapılan projeler ile artırılması amaçlanmaktadır" diye konuştu.
"Toplamda 560 dekar zeytinlik dikimi sağlandı"
Samsun’da amaçlarının zeytin bahçelerimin kurulmasını sağlamak olduğunu ifaden eden Müdür Sağlam, "Samsun İlkadım, Atakum, Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs, Yakakent ve Vezirköprü İlçelerimizde tütün - buğday üretimi yapılması zor meyilli alanlarda, makinalı tarıma uygun olmayan ürünlere alternatif ürünlerden birisi de zeytindir. Ortalama buğday verim değerleri düşük olan ve rakım, yağış, iklim istekleri yönü ile ekonomik olarak zeytin üretimi yapılabilecek, şehir merkezlerine uzak alanlarda zeytin üretiminin daha karlı olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle, geleneksel alışkanlıkları ile tarımsal üretim yapan üreticilerimizi daha kazançlı alternatif üretim olarak zeytin yetiştiriciliğine teşvik etmekteyiz. Burada üreticinin gelir ve kazancını artırmak ve taban suyu olmayıp sulama imkânı olan, zeytin tarımına uygun alanlara zeytin bahçeleri kurulmasını sağlamak temel amaçlarımızdandır. Bu maksatla 2021 yılında başlanan projeler ile küçük aile işletmelerine, en az 3 dekar olacak şekilde zeytin bahçeleri kurulmuştur. 2021 yılı Ocak ayı içerisinde Büyükşehir Belediyesi finansal desteği ile 11 Üretici ile 50 dekar alanda bin 500 adet zeytin fidanı dikimi tamamlanmıştır. 2021 yılı içerisinde Samsun Valiliğimiz desteği ile 58 üreticimizin 250 dekar alanına 7 bin 500 zeytin fidanı dikilmiş, 2022 yılında ise 55 üreticimizin 260 dekar alanı 7 bin 800 adet fidanla buluşturulmuştur. Bu şekilde toplamda 560 dekar zeytinlik dikimi tamamlanmıştır" şeklinde konuştu
"Takip ve eğitim çalışmaları sürdürülmeye devam ediyor"
Kurulanan zeytinliklerde fidanların dikiminden ekonomik olarak verim çağına gelinceye kadar il ve ilçe müdürlüğü teknik personelince izleme, takip ve eğitim çalışmaları sürdürülmeye devam ettiğinin altını çizen Müdür Sağlam, "Proje ile, doğru çeşit tercihi ve oluşturulacak iyi uygulama örnekleri ile üreticilere katma değeri yüksek alternatif bir üretim modeli sunulmuş olacak, bölge üreticisi zeytinciliğe özendirilerek, İlimiz zeytin yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması sağlanacaktır. Bu hedeflerle kurulan zeytin bahçelerimizin üreticilerimize ve İlimize hayırlı bereketli olsun diyorum. Gerek teorik gerekse arazide yapılan eğitim çalışmasında ‘Zeytinin bitkisel özellikleri ve ekolojik istekleri, bahçe tesisi, kültürel işlemler(toprak işleme, sulama, gübreleme) konuları ayrıca budama(şekil, mahsul, gençleştirme budama şekilleri),zeytinin önemli hastalık zararlıları, zeytinde hasat ve hasat yöntemleri konuları anlatıldı " ifadelerini kullandı.
Eğitim programının sahada gerçekleştirilen bölümünde ise bölgede bulunan yeni tesis edilmiş zeytinliklerde şekil budaması, yaşlı ağaçlarda gençleştirme ve ürün budamalarının nasıl yapılacağı uygulamalı bir şekilde gösterildi. Konu uzmanı Dr. Özgür Dursun; budamanın temeli olan, odun gölgede yaprak güneşte kalmalı prensibini vurguladı. Ayrıca budama yapmadan önceki yılın verim durumunun mutlaka bilinmesi gerektiğine değinen Dursun, bu bilgi ile budama yapılırsa ağaçtan alınacak dalların miktarı ve şeklinin daha net anlaşılacağını söyledi.
İlginizi Çekebilir