© Baykuş Haber

NATO tarihinin en büyük hava tatbikatı Air Defender 2023 başladı

NATO'nun en büyük hava savunma tatbikatı olan "Air Defender 2023," Almanya ev sahipliğinde başladı. Alman Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen tatbikatın açılış gününde, yerel saatle 10:00'da Almanya'nın Schleswig-Flensburg bölgesinden ilk uçakların havalandığı bildirildi. Hazırlık aşaması 5 yıl süren ve 23 Haziran'da sona ermesi planlanan tatbikata, 70'i Almanya'dan olmak üzere 25 ülkeden toplam 250 uçak katılıyor. İlk gününde 146 uçağın kalkış yapması planlanan tatbikatta, 40-80 savaş uçağı her gün Almanya'nın farklı bölgelerinde uçacak. Tatbikat süresince 10 bin asker eğitim alacak ve lojistik merkezi Wunstorf kenti olacak.

Tatbikat, öncelikle Almanya'nın kuzeyindeki 3 hava sahasında gerçekleştirilecek ve Rendsburg-Eckernförde bölgesindeki Hohn ile Schleswig-Flensburg bölgesindeki Jagel hava alanları önemli roller üstlenecek. Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 3 adet F-16 savaş uçağı da tatbikata katılıyor ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından 56 personel görev alıyor.

NATO tatbikatına yönelik eleştiriler bulunuyor. Bazı eleştirmenler, tatbikatın bir güç gösterisi olduğunu ve yanlış sinyaller verebileceğini savunuyor. Ayrıca, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa diplomatik bir çözüm bulunması çağrısında bulunan protestocular da tatbikata karşı çıkıyorlar. Alman Silahlı Kuvvetleri ise tatbikatın bir savunma tatbikatı olduğunu vurguluyor ve NATO üyelerine hızlı bir şekilde tepki verebilme yeteneklerini göstermeyi amaçladığını belirtiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER