Nohudun 200 derecelik meşe ateşinde başlayan yolculuğu
EkonomiELAZIĞ’IN AĞIN İLÇESİNDE YÖREYE ÖZEL KUMDA SICAKLIĞI 200 DERECEYİ BULAN MEŞE ATEŞİ EŞLİĞİNDE NOHUDUN KAVRULMASIYLA ÜRETİLEN ‘COĞRAFİ TESCİLLİ’ LEBLEBİNİN YAPIMI BAŞLADI.
Elazığ'ın Ağın ilçesinde, yöreye özgü kumda, sıcaklığı 200 dereceye ulaşan meşe ateşi eşliğinde nohutun kavrulmasıyla üretilen 'Coğrafi Tescilli' leblebi üretimi yeniden başladı.
Ağın ilçesinde yetiştirilen tüylü nohutun hasadının tamamlanmasının ardından, evlerin önünde kurulan özel ocaklarda, geleneksel yöntemlerle Ağın leblebisi üretiliyor. 6 yıl önce elde edilen "Coğrafi İşaret Tescili" ile markalaşan Ağın leblebisi, her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor. Bu lezzetli ürünün yapımında kullanılan nohut, kum ve meşe ateşi, yöresel bir tat üçgeni oluşturuyor.
Leblebi yapımının ilk adımında, özenle seçilmiş nohutlar elekte geçirilerek, yabancı maddelerden ve kırık tanelerden temizleniyor. Ardından nohutlar, tuzlu suyun içindeki meşe külü ile haşlanıyor. Belirli bir sıcaklıkta haşlanan nohutlar, sac üzerinde yüksek sıcaklığa sahip meşe odunu ateşiyle kavruluyor. Bu aşamada nohutlar, nar gibi kızarana kadar özenle pişiriliyor. Kavurma işlemi tamamlandığında nohutlar bir eleğe dökülerek kabukları soyuluyor ve tüketmeye hazır hale getiriliyor.
Ağın ilçesinde 30 yıldan fazla bir süredir leblebi üreten Songül Demir (60), lezzetli Ağın leblebisi hakkında şunları söyledi: "Leblebi sezonu eylül ve ekim aylarında başlıyor. Leblebiyi meşe külü ile yapıyoruz. Külü suya koyup duruluyoruz, ardından nohudun haşlamasını yapıyoruz. İki kase nohuta bir kase su ilave ediyoruz. Biraz haşlandıktan sonra nohudu kum içinde kızdırılan ateşe döküyoruz. Sabah erken saatlerde kalkıp bu işi yapmaya başlıyoruz. İl dışından da talep görüyoruz. Çok lezzetli ve tanıdıklara da gönderiyoruz. 30 yıldan fazla bir süredir leblebi üretiyoruz."
Ağın leblebisi, yöresel tatlardan hoşlananlar ve geleneksel lezzetleri arayanlar için eşsiz bir alternatif sunuyor.
İlginizi Çekebilir