Öbek öbek diziyorlar, gece gündüz nöbet tutuyorlar
Haberde insanSİVAS’TA ATEŞ, DUMAN VE KAVURUCU SICAĞIN ALTINDA GÜN BOYU TER DÖKEN MEŞE KÖMÜRÜ İŞÇİLERİ, BOZKIRIN ORTASINDA MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETMEK İÇİN GECE GÜNDÜZ MESAİ YAPIYOR.
Sivas'ta, sıcak ve kurak bozkırlarda, gece gündüz demeden çalışan meşe kömürü işçileri, zorlu şartlarda mangal kömürü üretmeye devam ediyorlar. Bu işi nesilden nesile aktaran aileler, Diyarbakır'dan Sivas'a gelerek çadırlarda konaklıyor ve kestikleri meşe odunlarını işleyerek mangal kömürüne dönüştürüyorlar. Meşe odunları önce yıkanıyor ve ardından çatma işlemi yapılıyor. Odunlar, koni şeklinde düzenlenip üstleri saman ve toprakla örtülerek "ocak" adı verilen bir alanda yakılıyor. Bu süreçte işçiler, yanma sürecini kontrol etmek ve kaçakları önlemek için gece gündüz nöbet tutuyorlar. Sonuç olarak, içten yanarak yüksek kaliteli mangal kömürü elde ediliyor.
Muzaffer Akkeçi, bu zorlu işin sadece gece gündüz çalışmakla değil aynı zamanda nöbet tutmakla da zor olduğunu ifade ediyor. Meşe kömürünün işlenme sürecinin yaklaşık 3-4 ay sürdüğünü ve her bir tepeden yaklaşık 7 ton meşe kömürü çıktığını belirtiyor. Ayrıca, ürettikleri kömürlerin marketler, lokantalar ve pikniklerde kullanıldığını dile getiriyor. Bu iş, sürekli bekçilik gerektirdiği için gece gündüz sıcak, soğuk veya yağmur fark etmeksizin devam ediyor.
İlginizi Çekebilir