© Baykuş Haber

Oltu Taşı Türkiyede en çok tanınan taş

OLTU TAŞI İLE İLGİLİ YAPILAN ARAŞTIRMAYA KATILANLARIN YÜZDE 29,84 YÖRESEL OLDUĞU, YÜZDE 20,63 EL YAPIMI OLDUĞU, YÜZDE 20,63 DEĞERLİ BİR TAŞ OLDUĞUNA İNANDIĞI VE YÜZDE 15,56 STRESE İYİ GELDİĞİ İÇİN SATIN ALDIĞINI SÖYLEDİ

Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılan Oltu Taşı, el emeği ve özenli işçilikle tespih, kolye veya küpe gibi takılara dönüşüyor. Oltu Taşı ile ilgili yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıldı.

Araştırmaya göre, Oltu Taşı'nı satın alanların yüzde 29,84'ü bu taşı yöresel olduğu için aldığını belirtti. Yüzde 20,63'ü el yapımı olduğuna inandığı için, yüzde 20,63'ü değerli bir taş olduğuna inandığı için, yüzde 15,56'sı ise stresi azalttığı için tercih ettiğini ifade etti. Ancak yüzde 11,11'i moda geçmediği için, yüzde 2,22'si başka nedenlerle Oltu Taşı ürünlerini tercih ettiğini belirtti.

Müşterilerin Oltu Taşı ürünlerini satın aldığı kaynaklara bakıldığında, katılımcıların yüzde 48,73'ü bu ürünleri Taşhan'dan almayı tercih ederken, yüzde 39,09'u Oltu Taşı ve Gümüşçüler Çarşısı'nı tercih etti. İnternet ise yüzde 4,57 gibi daha düşük bir oranda tercih edildi.

Oltu Taşı'nın fiyatına bakıldığında, katılımcıların yüzde 44,71'i fiyatının uygun olduğunu düşünürken, yüzde 35,3'ü fiyatının uygun olmadığını belirtti. Yüzde 20'lik bir kısım ise bu konuda herhangi bir görüş belirtmedi.

Oltu Taşı'nın sağlık üzerindeki etkilerine yönelik görüşler de farklılık gösterdi. Katılımcıların yüzde 55,88'i Oltu Taşı'nın kullanımının vücut için sağlıklı olduğunu düşünürken, yüzde 15,88'i bu fikre katılmadı. Yüzde 28,24'lük bir kısım ise Oltu Taşı kullanımının sağlık üzerindeki etkisi hakkında fikir sahibi değildi.

Sonuç olarak, Oltu Taşı'nın hem yerli hem de turistler arasında farklı nedenlerle tercih edildiği ve şehrin ekonomisine katkı sağladığı görülüyor. Ancak fiyat, tasarım çeşitliliği ve sertifikasyon gibi konularda iyileştirmelerin yapılması gerektiği belirtiliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER