© Baykuş Haber

Orman yangınlarının çoğu yıldırım kaynaklı

YILDIRIM KAYNAKLI YANGINLARIN YOLU OLMAYAN SARP ARAZİLERE DÜŞMESİ İSE SÖNDÜRME İŞLERİNİ ZORLAŞTIRDI.

Eskişehir'de 2023 yılında meydana gelen orman yangınları, 6 dönüm ormanlık alanın zarar görmesine neden olurken, bu yangınların büyük bir kısmının yıldırım kaynaklı olduğu göze çarpıyor. 2022 yılında yaşanan 12 yangının 6'sı yıldırım düşmesi sonucu meydana gelirken, 2023 yılının başında da yine yıldırım kaynaklı 2 yangın daha ortaya çıktı.

Sarıcakaya ilçesine bağlı Güneyköy Mahallesi ve Alpu'daki Gökçekaya Barajı yakınlarına düşen yıldırımlar, küçük çaplı yangınlara yol açtı. Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin hızlı müdahalesiyle yangınlar kontrol altına alındı, ancak 6 dönüm ormanlık alan zarar gördü. Yıldırım kaynaklı yangınların, ulaşımın zor olduğu sarp arazilere düşmesi, söndürme çalışmalarını daha da zorlaştırdı. Son yangında, ekipler Gökçekaya Barajı yakınlarına düşen yıldırımın yol açtığı yangına ulaşmak için sarp arazide 2 kilometre yürümek zorunda kaldı. Örtü yangını olarak devam eden alevler, sırt pompaları kullanılarak müdahale edilerek söndürüldü.

Öte yandan, 9 günlük Kurban Bayramı tatili süresince Eskişehir'deki ormanlık alanlarda yangın çıkmaması olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Yoğun piknikçi akınına rağmen yangınlarla ilgili olumsuz bir olay yaşanmaması memnuniyetle karşılandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER