© Baykuş Haber

Ormanlar yine İHAya emanet

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (OGM) TARAFINDAN GEÇTİĞİMİZ YIL OLDUĞU GİBİ 2023 YILINDA DA GAZİPAŞA VE ÇEVRE İLÇELERDEKİ ORMANLARI İHA İLE 7/24 GÖZETLEYECEK. YANGINLAR, İHA ÜZERİNDE BULUNAN TERMAL SİSTEMLE DAHA ERKEN FARK EDİLİP, ORMAN YANGINLARINDA MÜDAHALEYİ HIZLANDIRACAK.

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Gazipaşa ve çevre ilçelerdeki ormanları 7/24 izlemek amacıyla 2023 yılında da İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanacak. Bu teknoloji, yangınları daha erken tespit etmeyi ve yangın müdahalesini hızlandırmayı amaçlıyor.

Gazipaşa'da görev yapacak olan İHA, 24 saat boyunca havalanarak 23 bin feet yükseklikten 3,5 milyon hektarlık orman alanını gözlemleyecek. OGM bünyesinde hizmet verecek olan bu İHA, özellikle yangınları termal sistemleri sayesinde daha erken tespit edebilme kabiliyetine sahip olacak. Yangınlar anında tespit edildiğinde, İHA koordinatları ilgili ekiplere bildirecek ve hızlı bir müdahalenin önünü açacak. İHA aynı zamanda yangın bölgesinde çektiği görüntüleri yangın söndürme ekiplerine ileterek yangının seyrini ve ilerlemesini takip etmelerine yardımcı olacak. Bu, karada çalışan ekiplerin daha etkili bir şekilde yangınla mücadele etmelerini sağlayacak.

Orman yangınlarına müdahalede daha etkili bir şekilde çalışabilmek için, Antalya'da 2023 yangın sezonunda hava ve kara gücü artırıldı. Müdahale ekipleri arasında 105 arazöz, 35 su ikmal aracı, 11 dozer, 8 ekskavatör, 12 treyler, 10 helikopter, 6 uçak, 1 insansız hava aracı, bin 242 işçi ve 18 mühendis bulunacak.

Bu gelişmeler, orman yangınlarına karşı daha hızlı ve etkili bir mücadele sağlamak amacıyla teknolojinin kullanılmasının önemini göstermektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER