© Baykuş Haber

Osmaneli Yaylaları Sulanıyor, Tarımsal Üretim Katlanıyor

BEBKA’NIN BİLECİK’TE TANITIMINI YAPTIĞI ‘OSMANELİ YAYLALARI SULANIYOR TARIMSAL ÜRETİM KATLANIYOR’ PROJESİ İLE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN SULAMA SİSTEMİ SAYESİNDE VERİM ARTACAK, ÇİFTÇİLERİN ENERJİ MALİYETLERİ YÜZDE 90 AZALACAK.

BEBKA tarafından tanıtılan 'Osmaneli Yaylaları Sulanıyor Tarımsal Üretim Katlanıyor' projesi, enerji tasarrufu sağlayan bir sulama sistemi ile Bilecik'te verimin artmasını ve çiftçilerin enerji maliyetlerinin yüzde 90 azalmasını hedefliyor. Proje kapsamında BEBKA'nın 1.4 milyon TL destek sağladığı güneş enerji sistemi kuruldu. Bu sistem sayesinde Hisarcık, Adliye ve Boyunkaya Yaylası gibi bölgelerde sulama imkanı gelişecek ve enerji tasarrufu sağlanacak. Sulanamayan tarım arazileri sulanarak verim artırılacak ve çiftçiler daha fazla gelir elde edebilecekler.

Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, proje hakkında, "Göletlerimizin bulunduğu yaylamız önceleri elverişsiz bir araziyken, ekiplerin özenli çalışmaları sonucu ıslah edilerek verimli bir mera haline dönüştürüldü. BEBKA destekleriyle kurulan güneş enerji sistemi sayesinde çok daha düşük maliyetlerle sulama yaparak hayvanlar için kullanışlı bir mera kazandırmış olduk. Üstelik yerli ve milli imkanlarla üretilen güneş enerji panelleri sayesinde suyu kullanırken elektrik maliyetini neredeyse sıfıra indirdik" dedi. Ayrıca, projenin yılda 9 milyon Türk Lirası kazanç sağlamayı hedeflediğini belirtti.

BEBKA Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Zeki Durak da projenin kırsal kalkınma odaklı olduğunu vurgulayarak, "Yenilenebilir enerji kaynakları ile sulanabilir arazilerde enerji maliyetlerini yüzde 90 oranında azaltmayı amaçlıyoruz. Sulama imkanı sağlayarak ekilmemiş arazileri tarıma kazandırmak ve verimi artırmak istiyoruz. Bu proje ile yöredeki çiftçilere değer katmayı hedefliyoruz" dedi. Projede BEBKA'nın 1.4 milyon TL'lik destek sağladığını da belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER