© Baykuş Haber

Osmanlı döneminde lale soğanı üretim merkezi olan Ladikte yumru hasadı

OSMANLI DÖNEMİNDE İSTANBUL’DA KULLANILAN LALE SOĞANLARININ ÜRETİLDİĞİ YER OLAN SAMSUN’UN LADİK İLÇESİNDE NİSAN AYINDA DİKİLEN LALE YUMRULARI GELİŞİMLERİNİ TAMAMLAMALARI NEDENİYLE TOPRAKTAN ÇIKARILDI.

Osmanlı döneminde İstanbul'da yaygın olarak kullanılan lale soğanlarının üretildiği Samsun'un Ladik ilçesinde, Nisan ayında dikilen lale yumruları, gelişimlerini tamamladıktan sonra topraktan çıkarıldı. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Samsun İli Çiçek Soğanı Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Pazarlanma Olanaklarının Araştırılması Alt Projesi" kapsamında, Lâdik ilçesinde lale soğanı üretimi hedefleniyor.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Nail Kırmacı, projenin amacını açıklarken, projenin başarılı bir şekilde devam ettiğini ve 10 ayrı renkte toplamda 150 bin adet lale soğanının Lâdik ilçesindeki üreticilere dağıtıldığını belirtti. Bu lale soğanları, yaklaşık 10 dekarlık bir alanda yetiştirildi ve Temmuz ayının ilk haftasında gelişimlerini tamamladılar. Ürünler, gelecek yılın üretimi için ayrıldıktan sonra geri kalan kısmı peyzaj firmalarına satılacak ve kooperatif üyelerine gelir sağlayacak.

Proje, Samsun'da doğal çiçek soğanlarının üretimini teşvik etmek ve bölge üreticilerinin kırsal gelir kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla başlatıldı. Bu çerçevede lale üretiminin yaygınlaştırılması, Samsun'un ihracatı yapılan çiçek soğanlarının üretim merkezi haline gelmesini hedefliyor. Lale, süs bitkisi olarak yaygın bir şekilde kullanılmakta ve son yıllarda özellikle peyzaj alanlarında popüler hale gelmiştir. Proje, lale üretiminin artırılmasıyla ithalata olan bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER