© Baykuş Haber

(ÖZEL) Cep telefon satıcılarından vatandaşlara İMEİ kayıt ücreti uyarısı

TELEFON SATICILARI YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARIN KULLANIMA AÇILMASI İÇİN VERGİ DAİRESİNE BELLİ BİR ÜCRETİN ÖDENDİKTEN SONRA E-DEVLET SİSTEMİ ÜZERİNDEN İMEİ NUMARALARININ KAYDININ YAPILABİLECEĞİNİ İFADE ETTİ.

Eskişehirli telefon satıcısı Eren Tosun, cep telefonlarının IMEI numaralarının kaydettirilme ücretlerinde muhtemel bir zam hakkında vatandaşları uyararak dikkat çekti. Cep telefonlarının yurtdışından Türkiye'ye yasal yollarla getirildiğinde, cihaza ait olan 15 haneli IMEI numaralarının kayıt ücreti Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararla 6,091 TL'den 20,000 TL'ye yükseldi. Cep telefonu satıcıları, 2024 yılı başlarında IMEI numarası kayıt ücretlerine yeni bir zam gelmesinin beklendiğini söylerken, vatandaşları bu konuda bilgilendirdi.

Tosun, yurt dışından getirilen telefonların kullanıma açılabilmesi için vergi dairesine belli bir ücretin ödenmesi gerektiğini ve ardından IMEI numarasının E-Devlet kapısı üzerinden kaydedilebileceğini açıkladı. Ayrıca, telefonların yurtdışından Türkiye'ye girişinin ardından 120 gün içinde kullanıma açılması gerektiğini ve bu süre içinde IMEI numarasının kaydedilmemesi halinde kullanıcıların vergi ücreti ödemek zorunda kalacağını vurguladı. Tosun, "Yılbaşından önce IMEI fiyatları 6,300 TL idi. Şu anda 20,000 TL'ye yükseldi. Yılbaşından sonra 30,000 TL'ye çıkması bekleniyor. Bu artışlar artık kesin. IMEI numarası, telefonların ülkeye giriş yaptığında seri numarası gibidir ve telefonlara şebeke verir. Yurt dışından telefonlar Türkiye'de oldukça avantajlıdır. Vergi dairesine 20,000 TL ödendiği zaman BTK aracılığıyla E-Devlet üzerinden kullanıma açılabilir. Toplamda 40,000-45,000 TL'ye mal olur. Bu, yaklaşık 15,000 TL'lik bir kar anlamına gelir. Yurtdışından Türkiye'ye geldiğinde, Türk veya yurtdışı SIM kartı taktıklarında 120 günlük bir kullanım süresi vardır. 120 gün sonra telefon şebeke çekmez. Yani IMEI kaydı için vergi ödemeleri gerekir. 20,000 TL olan ücreti vergi dairesine yatırdıklarında E-Devlet üzerinden kayıt yaptırılır. İlk 3 ay içinde IMEI kaydı yapılmalıdır. 3 aydan sonra vatandaşların tekrar yurtdışına gitmeleri gerekebilir. Herkes IMEI kayıtlarını hızlıca yaptırmalıdır." şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER