(Özel) İstilacı sivrisinekler için uzmanından kritik uyarı
SağlıkSAĞLIK BAKANLIĞI BİLİM KURULU ÜYESİ, PROF. DR. ALPER ŞENER, AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ COĞRAFYALARINDAN YAYGIN OLARAK GÖRÜLMEYE BAŞLANAN 'AEDES AEGYPTİ' DEDİKLERİ İSTİLACI SİVRİSİNEKLERİN TÜRKİYE İÇİNDE BİR TEHLİKE OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ. PROF. DR. ALPER ŞENER, “İSTİLACI SİVRİSİNEKLERLE YENİ HASTALIKLARLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ. CHİKUNGUNYA, ZİKA, DANG, SARIHUMMA GİBİ DAHA ÖNCE GÖRMEDİĞİMİZ TROPİKAL BÖLGE HASTALIKLAR YAKIN YADA ORTA VADEDE ÜLKEMİZDE GÖRMEYE BAŞLANABİLİR. BU HASTALIKLARIN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ ŞU, NE YAZIK Kİ STANDART BİR TEDAVİSİ YOK. ANTİVİRAL TEDAVİYLE BUNLARI TEDAVİ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL. SARIHUMMA DIŞINDA AŞISI OLAN DA YOK” DEDİ.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de yayılmaya başlayan istilacı sivrisinek türü olan 'Aedes Aegypti'nin ülkemiz için bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Şener, bu sivrisineklerle yeni hastalıkların ortaya çıkabileceğini ve bunların tedavisinin zor olduğunu belirtti. Özellikle Chikungunya, Zika, Dang, sarıhumma gibi tropikal hastalıkların yakın veya orta vadede Türkiye'de görülebileceğine dikkat çekti ve bu hastalıkların standart bir tedavisinin olmadığını vurguladı.
Sivrisinek ısırıklarından korunmanın önemine vurgu yapan Şener, açık ve kapalı alanlarda sivrisineklere karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, ısırık sonrası ciltte oluşan kızarıklığa kolonya gibi alkollü ürünler sürülmemesi gerektiğini ve bunun yerine soğuk uygulamanın kullanılabileceğini, cilt kremleri veya antihistaminik tabletlerin de kaşıntıyı azaltabileceğini ifade etti.
İstilacı sivrisineklerin yayılmasını engellemek için ciddi bir çaba gerektiğini belirten Prof. Dr. Alper Şener, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi ve sivrisineklere karşı etkili önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
İlginizi Çekebilir